Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inreisverbod breder dan enkel VS: ook internationale kassenbouwers reageren

Tholen - Gisteren publiceerden wij al over het inreisverbod dat door president Trump met ingang van vannacht (vrijdagnacht 13 maart) wordt ingesteld in de Verenigde Staten voor Europeanen en de reactie van Nederlandse kassenbouwers en toeleveranciers daarop. Ook kassenbouwers uit de rest van Europa zijn erdoor geraakt en bovendien blijkt dat ook andere landen over de plas de maatregel van de VS overnemen.

Zo heeft bijvoorbeeld Guatemala een inreisverbod voor Europeanen ingesteld, zo deelde Manuel Guerrero van de Spaanse kassenbouwer Asthor gisteren al. Guerrero zou na een bezoek aan de GreenTech in Mexico naar Guatemala doorreizen, maar dat gaat niet door. Hij is ook overtuigd dat nog meer landen in de regio zullen volgen. 
 
"Het was de bedoeling dat ik Guatemala na de beurs zou bezoeken, maar ik denk nu dat ik de komende maanden geen reizen ga plannen." Ook El Salvador ook aankondigde inmiddels aan EU-burgers te weigeren, terwijl landen als Vietnam en India geen visa meer aan EU-burgers verstrekken.

Italiaanse bedrijven
"Tot vorige week had het Coronavirus weinig invloed op ons bedrijf en onze klanten klaagden alleen over lagere inkomsten. De zaken zijn deze week anders en de kleinere klanten die aan lokale markten verkopen, zijn duidelijk degenen met de meeste moeilijkheden", aldus Alessandra Di Maio van CO.SER, een Italiaanse kassenbouwer.

"Onze klanten zijn echter voornamelijk bedrijven die in het buitenland verkopen en grote retailers, die momenteel geen grote problemen hebben. Het lijkt erop dat hun enige angst de sluiting van hun verkoopkanalen in het buitenland of problemen met het goederenverkeer is. Zolang voedsel en land- en tuinbouwproducten blijven bewegen, moet de schade worden beperkt."

Aangepaste offertes
In afwachting van wat gaat komen maakt Co.SER offertes met opgeschorte acceptatie. "Uiteraard heeft deze situatie een gevolg voor investeringen en dus voor de bouw van nieuwe kassen."

"In deze context is het moeilijk om voorspellingen te doen, omdat het voor iedereen een ongebruikelijke situatie is. De impact van het virus zal pas de komende maanden zichtbaar worden. De duur van de noodsituatie en de onzekerheid die het veroorzaakt, zijn de meest relevante factoren momenteel."

Team vast
Het team van de Servische kassenbouwer Agrikol heeft momenteel 35 projecten over de hele wereld. "We weten dat ons Saoedische team daar momenteel vastzit", zegt Nikola Petkovic, "en we weten dat we op dit moment geen mensen naar Zweden kunnen sturen. Hetzelfde geldt voor reizen met de auto: Kroatiƫ moet worden vermeden. Maar hoe zullen andere landen dat doen en reageren en hoe lang de situatie zal voortduren, is onduidelijk. Uiteraard houden we de situatie nauwlettend in de gaten."