"het is tijd dat tuinbouw gaat vertellen waartoe het allemaal in staat is"

Tuinbouw in WHC bijeen voor Guggenheimproject

Op 20 februari is een uniek project van start gegaan op Fifth Avenue, New York City, op de stoep van het Guggenheim Museum. De tuinbouwsector heeft haar handen ineen geslagen om de wereld te laten zien waartoe ze in staat zijn. Midden in de stad of in de woestijn, in een kas van 100 hectare of in een productie unit van 15 x 5 x 5 meter: duurzame, gezonde en betaalbare groenten telen kan inmiddels overal.

In de media
Op woensdag 11 maart organiseerde het World Horti Center in samenwerking met NethWork een bijeenkomst over de rol van tuinbouw als onderdeel van de tentoonstelling ‘Countryside, the Future’, samengesteld door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas.

In een tijdsbestek van acht maanden hebben het World Horti Center, Priva, Infinite Acres, 80 Acres, Hortilux Schreder, Rijk Zwaan, Grodan, Koppert Cress, BOM Groep, Koppert Biological Systems en PATS Drones alle Nederlandse dagbladen gehaald maar ook de New York Times en vele vooraanstaande Noord-Amerikaanse media.

V.l.n.r.: Ed Smit, Stephan Petermann, Joep Hendricks, Clemens Driessen, John Meijer en Peter van der Sar.

Drie keer niks, maar voor New Yorker bijzonder
De komende 6 maanden zullen er naar verwachting 50.000 cherrytomaten geproduceerd gaan worden daar op de stoep. Drie keer niks misschien, maar de gemiddelde New Yorker slaat steil achterover. En dat gebeurt met LED-verlichting, biologie en natuurlijk recirculatie van water en voedingsstoffen. Voedselproductie onder het motto 'Educated by Nature'. Naar verwachting zullen de komende zes maanden zo’n half miljoen bezoekers dit met eigen ogen bekijken.

Betrokkenen aan het woord
Niet iedereen is in staat, nog los van het inreisverbod dat voor de Verenigde Staten is ingesteld, om naar het Guggenheim te komen. Daarom was de bijeenkomst een mooie kans e.e.a. toch te zien. Tijdens de bijeenkomst in het WHC nam Ed Kester allereerst de zaal letterlijk mee naar New York en liet ze de productiemodule op 5th Avenue binnenstappen.

Sprekers Stephan Petermann van bureau Mann en Clemens Driessen van Wageningen UR lichtten toe hoe enerzijds de tentoonstelling tot stand kwam en anderzijds hoe de technologie en innovatie uit het Westland hun plek kregen in ‘Countryside, the Future.’ 

Ed Smit vertelde hoe de samenwerking met architect Rem Koolhaas tot stand kwam en John Meijer van de Bom Groep deelde zijn persoonlijke ervaringen met de zaal en waarom het juist voor Bom Groep belangrijk is bij een dergelijk project betrokken te zijn.

Na 5th Avenue naar het WHC
Nu de tentoonstelling geopend is, is het World Horti Center de perfecte landingsplaats 'om de hoek' voor iedereen die na het zien van de expositie in 'the Big Apple' meer wil weten over de kennis en technologie die hier in Nederland op grote schaal wordt toegepast.

Vanuit het WHC zal de internationale pers en media wegwijs gemaakt worden in wat ook wel genoemd wordt het Silicon Valley van gezonde, duurzame en betaalbare voedselproductie. 

Het wordt tijd dat we de wereld gaan vertellen waar we toe in staat zijn, zo was iedereen het gisteren eens. De wereld vraagt erom. Of zoals Rem Koolhaas zou zeggen: ‘De toekomst van de wereld ligt op het platteland, niet in de stad.’


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven