productdiversitifactie, ToBRFV en Marokko besproken

Zuid-Europese tomatengroep analyseert de marktsituatie

De Spaans-Frans-Italiaanse-Portugese tomatengroep hield begin maart een videoconferentie om de marktsituatie en -prognoses voor de komende maanden te analyseren. Ook werd van gedachten gewisseld over de belangrijkste kwesties die de sector bezighouden, zoals nieuwe geïmporteerde ziekteverwekkers en de gevolgen voor de Europese teelt van de toenemende Marokkaanse import.

Specialties
Vooreerst heerste er bezorgdheid over de lage prijzen. In Italië en Spanje houdt de dalende trend qua volumes aan, terwijl Frankrijk zijn productie op hetzelfde niveau weet te houden. In Frankrijk komt het seizoen al op gang en zal naar verwachting tussen 500.000 en 520.000 ton geoogst worden.

In Spanje raamt men de winterteelt verse tomaten op 1,5 miljoen ton en de prognose voor het zomerseizoen komt uit op 600.000 ton. De groep, waaraan de vertegenwoordigers van Portugal deze keer niet deelnamen, constateerde ook een groeiende productdiversificatie in de richting van specialiteiten, zowel kleine als zeer grote tomatenrassen.

ToBRFV
Op fytosanitair gebied is de grootste zorg van de sector de impact van ToBRFV. Men heeft evenwel nog niet kunnen vaststellen wat het land van oorsprong is van het virus. In Spanje werd het virus eind vorig jaar gedetecteerd. Het trof slechts een zeer beperkt areaal kasteelt, ongeveer 5 hectare. De juiste uitroeiingsmaatregelen werden toegepast en er zijn ondertussen geen nieuwe gevallen bekend. Frankrijk en Nederland zijn ook bezig met de uitroeiing. Ook in deze landen werd het virus slechts aangetroffen in een beperkt aantal kassen.

Marokko
Wat de afzet betreft, is er bezorgdheid over Marokko. De tomatenteelt is namelijk van groot belang voor elk van de drie aan de bijeenkomst deelnemende landen. De invoer vanuit Marokko blijft toenemen en naar verwachting zal die dit seizoen de 500.000 ton overtreffen, terwijl het in het associatieverdrag tussen de EU en Marokko vastgestelde quotum slechts 285.000 ton bedraagt.

Quotum
Daarom is de groep overeengekomen om de situatie bij de Europese Commissie aan te kaarten. Er zal aan de kaak gesteld worden dat het quotum dat tot doel had het traditionele importniveau te handhaven om marktverstoringen te voorkomen niet nageleefd wordt.

De drie landen zijn van mening dat door de wijziging in de berekeningsmethode, die in 2014 is doorgevoerd en die sindsdien ook de specialities omvat, de invoerwaarde vastgesteld voor de betaling van douanerechten niet meer efficiënt is, ondanks de lage importprijzen van ronde tomaten.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven