Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
maar bij Harvest House net zo goed het gedrag van de consument

Wintersportweerman Jorne Valstar voorspelt wanneer 'it oan giet'

Tholen - Bij liefhebbers van wintersport gaat het, zodra de kou intreedt, kriebelen. Waar ligt er ijs, waar ligt de beste sneeuw, waar ‘giet it oan’? Er is dus veel behoefte aan informatie over en de kans op wintersport. Wintersportfanaat Jorne Valstar is daarom dagelijks te vinden op de site wintersportweerman. Eerst als lezer, sinds 2014 mag hij als weerman voorspellen wanneer ‘it oan giet’.


Jorne Valstar (l)

Eindelijk winterse weerkaarten die de burger moed geven, kopte Jorne begin januari. Het was toen namelijk niet overal ‘feest’ in het Alpengebied: er was “griffige sneeuw in Frankrijk maar de lage dalen aan de Noordkant van de Alpen hadden het niet makkelijk.”

De hoop op een sneeuwdump werd helaas slechts beperkt ingelost. Het weer is en blijft lastig te voorspellen, weet Jorne maar al te goed. In het dagelijks leven werkt hij als Projectonderzoeker bij Harvest House, waar hij dagelijks in de weer is met voorspellingen in consumentengedrag.

Wintersportblogs
Jorne ging van jongs af aan al met zijn ouders mee op wintersport. “De passie is er met de paplepel ingegoten. Ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de skigebieden en het weer. Wintersportweerman.nl is een zeer actieve community waar je over wintersport en allerlei aanverwante wintersportzaken kunt lezen. Ik droeg daar regelmatig mijn steentje bij en toen er een vacature werd geplaatst om wintersblogs te schrijven, heb ik gesolliciteerd. Mijn stijl werd wel gewaardeerd. Weerkaarten hebben ook mijn interesse, later mocht ik daarom ook weerberichten gaan maken. Ik vond het een hele eer.”

Een studie meteorologie deed Jorne niet, hij studeerde af in Behavioral Economics & Marketing aan de Erasmus universiteit Rotterdam. “Ik wil mezelf zeker niet vergelijken met opgeleide weermannen als Gerrit Hiemstra of Peter Kuipers Munneke. Maar tegenwoordig is er zeer veel informatie beschikbaar op internet, dus vanuit je hobby kun je er veel over leren. Daarbij heb ik van ‘wintersportgoeroe’ Hajo Smit, initiatiefnemer en voorman van Wintersportweerman, ook veel geleerd. Weerkaarten kun je leren lezen en daarnaast gaat het om ‘gutfeeling’.”

Humoristisch vooruitblikken
De wintersportweermannen onderscheiden zich van de reguliere weerberichtmakers dat ze, zover als mogelijk en verantwoord is, vooruitblikken. Op humoristische wijze bespreken ze de kansen op winterweer. Jorne: “Het is infotainment, leuk om te lezen en goed onderbouwd. Het gaat altijd om voorspellingen. Op de langere termijn zit er veel onzekerheid in weerkaarten, dus je moet het bericht wel met de nodige nuance inkleden om jezelf in te dekken. Soms komt het uit, soms niet, maar het gaat ook vooral om de fun. Het weer is een geliefd onderwerp om over te speculeren.”

De wintersportweermannen proberen tijdens de wintermaanden tweemaal per dag een weerbericht te schrijven over het winterweer in de Alpen. Regelmatig gaat het, geholpen door bijdragen van leden, over het wereldwijde winterweer, zoals de horrorwinter in Amerika, sneeuwstormen in Pakistan en de kwakkelwinter in de Lage Landen.

Gigantische sneeuwdumps verslaan
Een hoogtepunt in zijn ‘side-job’ waren de twee maanden dat hij fulltime in Oostenrijk kon zijn om ter plaatse weerberichten te schrijven en video’s te maken. Het viel net samen met een periode van gigantische ‘sneeuwdumps’. RTL-nieuws kwam toen polshoogte nemen. “Ik mocht toen een praatje doen voor de camera. Het pak sneeuw was zo dik dat we samen met de verslaggeefster van het dak van het appartement zijn gesprongen. Heel leuk om eens mee te maken. Zo snel ben je niet op het landelijke nieuws”, lacht Jorne.

Na zijn afstuderen in oktober 2019 kreeg Jorne een ‘serieuze’ fulltimebaan aangeboden bij Harvest House en schiet er minder tijd over om lange tijd in de sneeuw te verblijven. “In mijn studententijd werkte ik bij Rainbow International waar in de zomer juist extra handjes nodig waren. Mijn collega’s vonden het dus niet erg dat ik dan wilde werken en in de winter meer vrij nam. Nu heb ik me te houden aan een vast aantal vakantiedagen maar probeer toch tweemaal naar de wintersportgebieden te gaan.”

Niet te ver vooruitkijken
Het werken in de AGF-sector bevalt hem goed. “Ik kon vanuit mijn studentenbaan bij Rainbow International doorstromen naar Harvest House, dus dat vond ik prettig. Ze zeggen wel eens dat, als je er eenmaal inzit, je er niet meer uitraakt, dus we zien wel waar het schip strandt. Bij het weer kun je niet verder dan een week of twee vooruitkijken. Voor mijn eigen toekomst doe ik dat dus ook maar niet.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Harvest House
www.harvesthouse.nl 

Jorne Valstar
j.valstar@harvesthouse.nl