Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
subsidieregeling succesvol met 9 ha nieuwbouw en 5,5 ha sloop

19 miljoen in revitalisering Emmense glastuinbouw gepompt

De Stimuleringsregeling Revitalisering Landbouw Emmen 2016-2019 heeft geleid tot 19 miljoen euro aan investeringen in de Emmense tuinbouw. In totaal is ruim 9 hectare aan nieuwe kassen gebouwd en 5,5 hectare aan oude kassen gesloopt en zijn twee energieverdeelsystemen aangelegd.

De tuinbouwsector is er ook duurzamer door geworden, zo kijken de Provincie en de Gemeente Emmen tevreden terug. En daarnaast vonden dertien mensen werk in de tuinbouw door de regeling. De gemeente heeft als subsidieverplichting opgenomen dat bedrijven actief op zoek moeten naar arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor  tien personen wordt bemiddeld naar een baan.


Foto: Promotiegroep Tuinbouw Emmen, tuinbouwgebied Klazienaveen

Budget volledig benut
De provincie Drenthe en de Gemeente Emmen hebben in totaal 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze regeling. Met de Stimuleringsregeling konden tuinbouwbedrijven investeren in verbetering van de kwaliteit van de kassen en verduurzaming.

Ze konden subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld sloop, (her)bouw en nieuwbouw van kassen, maar ook voor de aanleg van een energieverdeelsysteem tussen tuinbouwbedrijven. Het beschikbare budget is volledig benut. De regeling liep tot en met eind 2019

Mooie samenwerking
De economische vooruitzichten in de Emmense glastuinbouw zijn goed. “De Stimuleringsregeling is een mooie samenwerking tussen gemeente, provincie en de tuinders om de sector te vernieuwen en duurzamer te maken,” zegt wethouder land- en tuinbouw Robert Kleine. “Mede door deze regeling hebben de tuinders in onze gemeente een belangrijke slag kunnen maken waardoor de tuinbouwsector in onze gemeente weer sterker is geworden.”

Resultaten
Sinds de start van de regeling zijn negen succesvolle subsidieverzoeken ingediend. Door het slopen ontstaan kansen voor herstructurering,  nieuwvestiging en uitbreiding. Door de aanleg van de energie verdeelsystemen wordt de sector verder verduurzaamd. Van het totaalbedrag nam de gemeente 800.000 euro,- voor haar rekening en de provincie Drenthe 400.000 euro.

Evaluatie
In het eerste kwartaal wordt een evaluatie van de regeling gehouden. Hiervoor worden alle betrokken partijen benaderd. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie wordt bepaald of de regeling en in welke vorm wordt doorgezet.

Publicatiedatum: