€1,7 miljoen voor publiek-privaat onderzoek naar fotosynthese

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 1,7 miljoen euro toegekend binnen het programma Photosynthesis. Een consortium onder leiding van Mark Aarts (WUR) gaat onderzoeken hoe de fotosynthese in planten reageert op veranderende lichtomstandigheden. Het consortium bestaat uit een samenwerking tussen verschillende kennisinstellingen en publiek-private partijen. Het programma Photosynthesis beoogt op termijn een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de efficiëntie van fotosynthese van gewassen onder dynamische, natuurlijke (teelt)omstandigheden.

Hoe reageert de fotosynthese in planten op veranderende lichtomstandigheden?
Prof. Mark Aarts, Wageningen University & Research:
"De reacties van het fotosyntheseproces in planten op (snelle) veranderingen in lichtintensiteit zijn cruciaal voor de gewasopbrengst. Deze respons, die bestaat uit vele onderdelen, wordt echter slecht begrepen.

In dit onderzoek zal ze bestudeerd worden met een veelheid aan technieken, in zowel de zandraket als in tomaat. Het doel is niet alleen om tot een beter begrip te komen van de onderliggende moleculaire mechanismen maar ook om een goed beeld te krijgen van de natuurlijke genetische variatie. Dit zal bijdragen aan het verbeteren van de fotosynthesecapaciteit van gewassen via conventionele veredelingsmethoden."

Bron: NWO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven