Aubergineteler Jan Heulens:

"Met nieuw ras willen we minder klasse 2 gaan oogsten"

Heulens BV teelt 7,5 ha aubergines in het Belgische Vremde. Dit seizoen stapte het bedrijf over van Beyonce RZ naar Tracey RZ. De teler plantte op 12 december en hanteert een v-systeem met 3 stengels (dichtheid is 5,1 stengels/m²).

Vanwaar jullie keuze voor Tracey?
“Met Beyonce hadden we net iets te veel klasse II aubergines. Zeker in het voorjaar, met weinig licht, zagen we gestreepte vruchten. Uit een proefplanting bleek Tracey hier aanmerkelijk minder last van te hebben.

De kwaliteit is gewoon beter. Mooi glanzende, volumineuze vruchten met een hoog soortelijk gewicht en fijne kroon. Ook tijdens donkere perioden. Daarnaast hebben we met Tracey ook minder last van klemgroeiers. Dat scheelt ons veel werk.”

Hoe verliep de start van de teelt?
“Veelbelovend. Onder een vlak stookregime van 20 à 21°C groeide het gewas goed weg. Naar de eerste bloei toe, stelden we een voornacht in van 18°C. Vanaf middernacht lieten we de temperatuur een graadje stijgen zodat we met zonsopgang de 19°C aantikten. Inmiddels hebben we de hartvruchten geoogst.

De eerste krans van 2 vruchten waar we nu van oogsten ziet er tevens prima uit. Ondanks het weinige licht behield Tracey haar glans en toonde nauwelijks strepen. Dit in tegenstelling tot Beyonce, waarvan we nog een tralie hebben staan. Die vruchten zijn doffer.”

En nu?
“Nu hanteren we een voornacht van 17°C en een nanacht van 19°C. Afhankelijk van de buitenomstandigheden mag het kwik overdag (vanaf half acht) rustig oplopen tot 24° à 25°C. Je merkt al dat de kracht van de zon snel toeneemt. Daar proberen we wel rekening mee te houden. Het moet allemaal niet te hard gaan.

Verder valt op dat Tracey ongelijker groeit dan Beyonce. De stengels zijn wat minder uniform. Daarom wil ik bij de volgende indraaironde ook alvast wat stengels koppen. Deze actie zal hopelijk, in combinatie met het toenemende licht, tot meer gelijkheid leiden.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven