krimpende sector maakt moeilijke tijden door

Canarische telers hebben 'klein, maar essentieel bedrag' van EU nodig

Op de Canarische eilanden wordt zowel 's werelds meest populaire fruit, de banaan, als Europa’s meest geliefde groente, de tomaat, geteeld. Ondanks het succes van beide producten zou de teelt op de eilandengroep niet rendabel zijn zonder de financiële injectie van de EU voor de afzet en het transport.

Vooral de Canarische tomatensector zit in een diepe crisis. In het jaar 2000 werden 352.000 ton geteeld, in 2015 nog maar 63.000 ton. Vroeger waren er 956 kleine telers en 75 teeltbedrijven met een areaal van in totaal 3.400 hectare. Ze creëerden ongeveer 25.000 directe en indirecte banen. De huidige cijfers liggen veel lager: 320 kleine telers, 15 teeltbedrijven, 720 hectare en 10.000 banen.

Kans door Brexit?
Román Rodríguez, de vicepresident van de Canarische regering en minister van Financiën, Begroting en Europese Aangelegenheden, vertrouwt op een herschikking van de export van tomaten en komkommers naar het Verenigd Koninkrijk.

Na de uittreding van het VK uit de EU wordt het immers een derde land. Op middellange en lange termijn wil hij echter inzetten op een omschakeling van de sector.

EU-steun behouden
Rodríguez zat deze week rond de tafel met het bestuur van Fedex, de provinciale federatie van verenigingen van exporteurs van groenten en fruit van Las Palmas. Hij zei dat hij samen met de gewestelijke minister van Landbouw de Spaanse regering zal vragen de EU onder druk te zetten om de steun aan de Canarische sector voor export naar het VK niet stop te zetten. Het zou gaan om zo'n 8 miljoen euro per jaar, wel 'klein' bedrag van 'essentieel belang'. 

Rodríguez legt uit dat in theorie de steun voor transport en afzet wegvalt, terwijl ook nog niet helemaal duidelijk is wat er gaat gebeuren met de fondsen voor de teelt. Ook al blijft het totaalbedrag van het fonds hetzelfde als voorheen, toch is de toestemming van de Europese Commissie vereist inzake transport en afzet aangezien de export naar het VK straks uitvoer naar een derde land is.

Bron: eleconomista.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven