Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
cao-onderhandelingen werkgevers

FNV en CNV gaan in eindbod deels mee in WAB-wensen glastuinbouw

FNV en CNV Vakmensen hebben zelf een eindbod verstuurd aan de werkgevers in de glastuinbouw. In de glastuinbouw is nog geen cao tot stand gekomen, nadat de onderhandelingen eind februari vastliepen. "De reden daarvoor is dat de werkgevers vergaande afwijkingen op de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) willen opnemen. We hopen via deze weg toch tot een goede cao te komen", zegt Sander Martins FNV-bestuurder Agrarisch Groen.

De werkgevers krijgen twee weken de tijd om te antwoorden op het eindbod van de bonden. "Als de werkgevers ons eindbod niet accepteren, dan gaan we ons samen met de leden beraden op verdere stappen om druk op de werkgevers in de glastuinbouw te zetten", aldus Martins.

De werkgevers willen vergaand afwijken van de WAB. FNV en CNV willen daar gedeeltelijk in meegaan.

Verschillen van inzicht
De verschillen van inzicht met de werkgevers spitsen zich vooral toe op in welke mate de werkgever de tijd waarop iemand moet komen werken op het laatste moment mag wijzigen. "Flexkrachten combineren hun werk vaak met ander werk of met zorg thuis. Ze moeten niet in de problemen gebracht worden als werkgevers plotseling van ze verwachten dat ze hun werk pas de volgende dag beginnen", zegt Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

Aanvangstijd werk wijzigen
De bonden stellen dat de aanvangstijd van een dienst zonder extra compensatie wel verzet mag worden naar een later tijdstip op dezelfde werkdag. Maar deze werknemer kan vervolgens niet verplicht worden om na de eindtijd van de oorspronkelijke oproep door te werken.

Ook moet de wijziging van de aanvang van de arbeidstijd wel vooraf gemeld worden door de werkgever. Als een werknemer al naar het werk is gereisd, kan de werkgever de tijd niet meer wijzigen.

Afzeggen werk door werkgever
Een werkgever moet een werknemer volgens de WAB minimaal vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden oproepen. FNV en CNV Vakmensen willen daar wel van afwijken. Maar alleen als de werknemer daarvoor een vergoeding ontvangt. "Hoe later de werkgever zijn medewerkers afzegt, hoe hoger de vergoeding is die hij moet betalen", aldus Martins.

Loonsverhoging
FNV en CNV leggen in hun eindbod een loonsverhoging neer voor alle lonen: 2% erbij per 1 maart 2020, 1% per 1 september 2020 en 1,5% per 1 maart 2021. "Dit is wat er gemiddeld in Nederland wordt afgesproken", zegt Warnaar. Ook willen de bonden dat er een studie wordt uitgevoerd naar de mogelijkheid om de zware-beroepen-regeling op te nemen in de cao.

Flexcontracten terugdringen
Ook in deze sector wil FNV de hoeveelheid flexcontracten terugdringen. "Daarom hebben we in het eindbod opgenomen dat werkgevers iemand een vast contract moet aanbieden na twaalf maanden. Het vaste contract moet gebaseerd zijn op het gemiddeld aantal uren dat iemand heeft gewerkt in dat jaar ervoor", vertelt Martins.

Verjaringstermijn vakantiedagen
Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over de verjaringstermijn van vakantiedagen. "Wij kunnen leven met het feit dat dit naar twee in plaats van vijf jaar wordt teruggebracht, maar wel onder de voorwaarde dat dit niet geldt voor de bestaande opgebouwde dagen.

Ook moeten werkgevers voldoende inzichtelijk maken aan werknemers welke dagen als eerste dreigen te verlopen, stelt Warnaar. In de glastuinbouw werken op piekmomenten 125.000 werknemers, waarvan 35.000 vast in dienst."

Publicatiedatum: