tomatenteler Jasper Oussoren:

"Tomaat Fossielvrij heeft behoefte aan referentie praktijk"

“Een interessant onderzoek waarin drie grote onderwerpen aan bod komen: ontvochtiging, LED-belichting en een nieuw teeltmedium”, zo omschrijft tomatenteler Jasper Oussoren uit Zevenhuizen het project ‘Fossielvrije belichte tomatenteelt’, dat op initiatief van Kas als Energiebron in Bleiswijk wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research, Delphy en Groen Agro Control. “De vertaling naar de praktijk is op dit moment nog wel een brug te ver.”

Jasper Oussoren is lid van de begeleidingscommissie en volgt het onderzoek met belangstelling, hopend op een praktische vertaling naar zijn eigen bedrijf. Dat bedrijf is deels onbelicht en deels voorzien van SON-T.

Beoordeling opbrengst 
Zijn eerste conclusie is dat het onderzoek aantoont dat er veel mogelijkheden zijn. “De productie is prima, zowel qua opbrengst als kwaliteit. De teelt loopt synchroon met ons bedrijf met een plantdatum in augustus. Dat maakt de beoordeling van de opbrengst realistisch.”

Teelt lastiger te beoordelen
De analyse van de drie hoofdonderwerpen daarentegen is naar zijn mening wisselend. “Het bakkensysteem van Cultilene als alternatief voor steenwol is eenvoudig te volgen. Dat levert uitdagingen op wat betreft watergift en het direct kunnen sturen met de EC’s. Je moet wel volledig kunnen vertrouwen op je watergeefsysteem, want in tegenstelling tot steenwol kan de plant bij een calamiteit ook zomaar droog komen te staan.”

Lees hier verder bij Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven