Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties variëren van redelijk grote impact tot nul komma nul

Wat is de impact van het Coronavirus op de AGF-handel van en naar Italië?

Tholen - In het noorden van Italië zijn strikte maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen. Zo zijn een aantal steden afgegrendeld en heeft de Italiaanse overheid besloten om tot half maart alle scholen en universiteiten te sluiten. Welke impact heeft dit op de AGF-handel met Italië? Een rondje langs enkele im- en exporteurs en een Hollandse radijsteler in Italië.


Vanaf linksboven met de klok mee: Willem-Jan Coolbergen, Sandra Bogaard, Frits de Mooij, Gabriel Ghita en Rob de Lijn

Sandra Bogaard, Fris-Co
"Helaas heeft het redelijk grote impact, vooral vanaf deze week merken we duidelijk dat vakanties geannuleerd worden en reserveringen bij restaurants afgezegd worden", vertelt Sandra Bogaard van Fris-Co uit Venlo. Wij hebben klanten die de horeca leveren maar ook klanten die instanties zoals scholen en bedrijfskantines bedienen en die nu geen bestellingen krijgen omdat die instanties zelf gesloten zijn."

"Daarnaast hebben we een aantal zakenreizen geannuleerd om te voorkomen dat de mensen dadelijk in quarantaine vast zitten! Al met al geen fijne situatie maar helaas hebben we er zelf geen invloed op, dus we blijven voorlopig maar kalm en raken niet in paniek", aldus Sandra.

Rob de Lijn, Unitrade Holland
Rob de Lijn van Unitrade Holland, eveneens exclusief exporteur op de Italiaanse markt, merkt wel dat het wat kalmer is, maar volgens hem zijn de gevolgen nog niet al te drastisch. "Het is niet dat we nu 50% minder handel wegsturen. De scholen en restaurants zijn dan gesloten, maar de supermarkten blijven toch open, want mensen moeten toch eten", constateert Rob nuchter. "Daarbij helpt het ons dat het seizoen voor de bulkproducten nog niet echt is losgebarsten. Wat dat betreft, is het een 'geluk bij een ongeluk' dat dit eind februari gebeurt en niet eind mei."

Hij merkt bij zijn klanten nog geen paniek vanwege de verspreiding van het virus. "Maar natuurlijk zorgt het wel voor onrust. Het is dan ook een moeilijke situatie. En niemand kan garanderen of we over twee weken in Nederland niet in dezelfde situatie zitten. Ik was van plan deze maand naar Italië te gaan, maar heb die plannen even in de ijskast gezet nu het reisadvies naar Italië officieel is aangepast."

Gabriel Ghita, Alegriafruit
“We hebben zeker last van de situatie in Noord-Italië”, zegt Gabriel Ghita van het Belgische bedrijf Alegriafruit. “De groothandelsmarkten in het noorden zijn nog wel open, maar het zou zomaar kunnen dat ze volgende week gesloten zijn. We hopen natuurlijk van niet!"

“De verkoop loopt momenteel wel door en er gaan nog steeds vrachten naar Italië, maar we hebben minder bestellingen dan normaal. De situatie is zeer onzeker, de berichtgeving verandert om de vijf minuten, niemand weet waar hij aan toe is. We moeten het maar afwachten”, aldus Gabriel.

Frits de Mooij, Vita Verde
Ook Frits de Mooij van Vita Verde uit Maasdijk dat een groot deel van zijn assortiment rechtstreeks van Italiaanse tuinders betrekt, noemt de handel wat kalmer. "Het is in deze periode sowieso altijd wat rustiger, maar tot op heden loopt de handel gewoon door. Ik heb  één Duitse klant die geen Italiaanse producten meer wilde afnemen, maar daar is het gelukkig bij gebleven.

"De tuinders kunnen allemaal hun producten laden, ook in het noorden van Italië, dus met de aanvoer ondervinden we ook geen problemen. Wel is het op de Italiaanse groothandelsmarkten momenteel erg rustig, wat ervoor zorgt dat er meer producten beschikbaar zijn voor de export", aldus Frits.

Willem-Jan Coolbergen, Ortolanda
Willem-Jan Coolbergen van de Italiaanse radijskwekerij Ortolanda in Borgo Grappa merkt "nul komma nul" impact van de verspreiding van het virus op de handel. "Nu richten wij ons volledig op de export, maar we merken niets van reserve bij onze klanten om Italiaanse radijs te kopen. Mensen blijven echt wel groenten eten."

De beslissing om alle Italiaanse scholen te sluiten, is volgens hem typisch Italiaans. "Dat slaat natuurlijk nergens op, maar ze hebben weer een oorzaak gevonden om meer vakantie te hebben. Van paniek is hier totaal geen sprake. Ik heb het idee dat het virus in Nederland 'hotter' is dan in Italië. In het gebied waar wij zitten, gaat alles gewoon zijn gewone gangetje. Het enige wat we gedaan hebben, is dat we een paar dispensers hebben aangeschaft voor in de kas."