Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar (Frutas Luna) over winter met voorjaarstemperaturen:

"Spaans aubergineseizoen droevig verlopen, weinig komkommers, trostomaten doorgehobbeld en dure paprika's verwacht"

Tholen - Bij de laatste bijdrage van Kees Havenaar van Frutas Luna was iedereen zenuwachtig aan de praat, wat betreft de Brexit. "Dat hebben we voorlopig even opgeschoven naar eind dit jaar. Inmiddels is Europa in de ban van een ander probleem, Corona. Wat dit voor invloed gaat hebben op de branche? Geen idee! Voorlopig zijn we nog aan het knokken om de winter, met voorjaarstemperaturen, goed te beëindigen. Voor de meeste producten is het redelijk geweest."

"Voor Spaanse aubergines is het vooralsnog een droevig seizoen. "Ze hebben één keer een zet omhoog gehad, toen bleef het een aantal weken goed, maar daarna ging de prijs weer terug naar af. Inmiddels hebben ze wel het dieptepunt gehad. Veel telers hebben al wat gerooid, dus dat zorgt voor minder aanvoer", vertelt Kees. "Ook de courgettes zijn weer terug bij af. De nieuwe oogsten zijn in volle gang en in combinatie met te mooie temperaturen zorgt dat voor voldoende aanvoer."

"De paprika's dan, vorige week leek het erop dat rood echt van start ging met prijzen rond de 1,25 euro op de veiling. Ook de eerste Hollandse zijn duur, ze blijven in Nederland alleen een beetje rond de verkoopprijs van 8/9 euro hangen. Nu lijkt me dat op zich een goede prijs. Alle landen kopen toch voor dit geld en er haakt nog niemand af. Zelf denk ik dat de paprika's eind maart en april weer duur worden. We lopen toch een beetje voor door het mooie weer en Nederland heeft nog niet genoeg. Ook de prijs van groene paprika's zie ik de komende tijd stijgen. De eerste zetting in Nederland is er alweer af en hier is minder beschikbaar en de groene paprika's zijn toch nodig om de mixen te draaien."

"Het peperseizoen verloopt gewoon slecht. De rode pepers komen maar niet uit het dal. Het is echt een dagelijks gevecht om toch dat beejte meerwaarde uit onze merken Luna en Classico te krijgen. Voor de witpuntpaprika's was het een mooi en stabiel seizoen. Nog twee weken en dan is dit seizoen ook weer gebeurd. Met de zoete puntpaprika Palermo is het altijd hollen en stilstaan, in dit geval eerst stilstaan en daarna hollen. Momenteel is het op en tekort. Wat ik vernomen heb uit Nederland is dat het seizoen daar iets later op gang komt, dus we zullen na het hollen wel vliegen, want er is hier gewoon niks!"

"Komkommers zijn er eigenlijk niet veel. Iedereen die in de programma's zit, heeft maar net aan product en verkoopt minder op de vrije markt. Er zijn al Nederlandse komkommers, dus ik verwacht hier in Spanje een vrij stabiel vervolg van het seizoen. Ook de trostomaten zijn vrij stabiel de winter doorgehobbeld en hebben zo goed als geen pieken gekend. Al met al ben ik tevreden. Gelukkig zijn er weinig tot geen kwaliteitsproblemen tot nu toe, dus we gaan er voor vechten dat dit zo blijft. Als het weer zo blijft met een beetje wind moet dat lukken", besluit de Hollandse handelaar vanuit Almeria.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34-950178653
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com