Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Johannes Adams (Kräutergarten Adams) aan de start van het Duitse kruidenseizoen

"De kruidenmarkt heeft het hoogtepunt bereikt“

Terwijl partijen uit Kenia en Israël de actuele kruidenmarkt bepalen, staat ook het Duitse seizoen al in de startblokken. De eerste keukenkruiden (bijvoorbeeld pimpernel en veldzuring) werden reeds gesneden, de meer gangbare kruiden in de handel (zoals munt, oregano) zullen over circa één tot twee weken voor het eerst op de markt arriveren, zegt Johannes Adams, eigenaar van teelt- en handelsbedrijf Kräutergarten Adams.

Momenteel biedt de vakhandelaar zijn vaste afnemers uit de groothandel en retail nog overwegend Israëlische keukenkruiden aan. "De vraag is tussen januari en midden maart eerder beperkt. De groothandelaren op de groothandelsmarkt in Düsseldorf importeren hun producten inmiddels overwegend zelf, waardoor we in deze tijd van het jaar overwegend als leverancier van de retail optreden.

Zodra we weer producten uit eigen teelt aan kunnen bieden, komen ook de lokale groothandelaren weer terug naar mij“, aldus Johannes, die in het jaar 2019 besloot om te stoppen met zijn verkoopstand op de groothandelsmarkt in Düsseldorf.

Johannes Adams teelt niet alleen op een vollegrondsareaal (circa 20 hectare), maar ook in een kas. Hier worden overwegend rozemarijn en basilicum geteeld: de basilicum wordt begin/midden februari gezaaid en afhankelijk van het weer wordt er dan meestal vanaf begin april voor het eerst geoogst. In oktober wordt er voor de laatste keer van het seizoen basilicum geoogst.

Verdubbeling van de capaciteit in de vollegrond
Volgens Johannes is er nog steeds het meeste vraag naar de standaardkruiden (bijvoorbeeld munt, peterselie, rozemarijn, basilicum). Over het algemeen is de vraag in de Duitse handel echter duidelijk toegenomen. "We hebben de afgelopen jaren enkele grootverpakkers voor de retail voor ons kunnen winnen“, zegt Johannes.

Hierdoor moet ook de teeltcapaciteit uitgebreid worden. "We hebben nu een bestaand teeltbedrijf erbij gepacht en zullen een deel van de teelt hier naartoe verplaatsen. In totaal hebben we dan 20 hectare vollegrondsareaal ter beschikking: toen ik twee jaar geleden het ouderlijk bedrijf overnam, was dit nog 10 hectare.“


Bedrijfseigenaar Johannes Adams (hier tijdens een bezoek van FreshPlaza op de groothandelsmarkt in de winter van 2017) heeft afgelopen jaar besloten om te stoppen met zijn verkoopstand op de groothandelsmarkt in Düsseldorf.

Kruidenmarkt stuit op haar grenzen
Alles bij elkaar is de Duitse markt zonder twijfel op groeikoers, ziet Johannes. "Veel bestaande groententelers hebben inmiddels ook kruiden in het assortiment opgenomen. Ik denk echter niet dat er in de nabije toekomst nog meer aanbod nodig is. De markt heeft langzaam maar zeker het hoogtepunt bereikt."

Voor meer informatie:
Kräutergarten Adams
GF: Johannes Adams
Bonifatiusstraße 67
40547 Düsseldorf
Tel 0211 59 23 08
Fax 0211 59 23 85
info@adams-kraeuter.de 
www.adams-kraeuter.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven