Amerikaanse bio-coalitie spant rechtszaak aan

"USDA-bio-label voor op substraat geteelde groenten en fruit moet verboden worden"

Het Amerikaanse Center for Food Safety (CFS) heeft samen met een coalitie van biologische tuinbouwbedrijven en belanghebbenden een rechtszaak aangespannen tegen de beslissing van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) om substraatteelt te laten certificeren als biologisch.

De partijen die samen de rechtszaak hebben aangespannen beweren dat substraatteelt in strijd is met de biologische normen omdat het bijdraagt aan gezonde bodems. Daarom vragen zij het Hof om te stoppen met het toestaan van de afzet van op substraat geteelde gewassen onder het USDA-Biologische label.

Telers bijeen
De 'aanklagerscoalitie' bestaat uit enkele van de langst bestaande biologische teeltbedrijven in de Verenigde Staten  waaronder Swanton Berry Farm, Full Belly Farm, Durst Organic Growers, Terra Firma Farm, Jacobs Farm del Cabo en Long Wind Farm - naast biologische belanghebbende organisaties, waaronder de biologische certificeerder OneCert en de Maine Organic Farmers and Gardeners Association.

Tegen de wet
Andrew Kimbrell, directeur van het Complaintiff Center for Food Safety: "Een gezonde bodem is de basis van de bio-teelt. Bio-telers  en consumenten geloven dat het bio-label niet alleen het telen van voeding in de bodem betekent, maar ook het verbeteren van de vruchtbaarheid van die bodem. Het gat dat de USDA heeft gevonden om substraatteeltgewassen onder het label 'biologisch' af te zetten leidt af van de essentie van wat 'biologisch' inhoudt."

Sylvia Wu, senior advocaat bij het Centrum voor Voedingsveiligheid en raadgever voor de aanklagers gaat er nog iets feller in: "De federale bio-wet vereist ondubbelzinnig bio-teelt om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. USDA's beslissing om toe te staan dat gewassen uit mega-substraatteelt, die niets bodemgebonden is en dus niet zorgt voor bodemverbetering, onder USDA-bio-label afezet mogen worden is in strijd met de wet."

'Oneerlijke concurrentie'
Jim Cochran, eigenaar van Swanton Berry Farm, een van de oudste gecertificeerde biologische aardbeienbedrijven in Californië: "Terwijl ik blij ben met het werk dat mijn vrienden in de substraatteelt verrichten, voldoet de substraatteelt niet aan de voorschriften van de biologische land- en tuinbouw.

Ik zou heel graag zien dat mijn aardbeien concurreren met goede op substraat geteelde aardbeien, zonder dat die laatste een biologisch etiket dragen. Het heeft ons dertig jaar gekost om biologisch bij de consument bekend te maken door middel van een bio-label. Het certificeren van gewassen geteeld op substraat als biologisch devalueert dat label."

Voor meer informatie:
Center for Food Safety
www.centerforfoodsafety.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven