constateert Deense hoogleraar

"Nederland investeert volop in vertical farming"

“In Nederland wordt volop geïnvesteerd in vertical farming. Het is een teeltmethode die we de komende jaren in verschillende versies zullen gaan zien,” aldus Svend Christensen, afdelingsvoorzitter aan de Universiteit van Kopenhagen, onlangs op de afsluiting van het project Future Cropping in de Deense plaats Billund.

Onder de titel ‘Wat gebeurt er de komende 30 jaar op het gebied van plantenonderzoek’ besprak Christensen verschillende onderwerpen, zoals plantenveredeling, koolstofbinding, biomassa in de aarde en teeltmethoden.

Bij de teeltmethoden noemde hij de vertical farming, die nu in verschillende vormen onderzocht wordt. Bij één vorm gaat het om teelt op water, bij een andere vorm worden de planten samen met vissen geteeld en bij de derde vorm hangen de wortels los in de lucht en verkrijgen de planten hun voedingsstoffen via mist.

Voor- en nadelen
Christensen: “Er zijn zowel voor- als nadelen bij deze teeltmethode. Voordelen zijn verse producten, seizoensonafhankelijke teelt en de mogelijkheid om gedurende het jaar meer gewassen te telen. De verticale teelt zorgt ook voor een grotere oogst en verbruikt relatief weinig water in verhouding tot het aantal geproduceerde eenheden. Bovendien is er minder risico op ziektes en invasies van insecten, plus de afstand naar de consumenten is korter.”

Maar er zijn ook nadelen. "Eén daarvan heeft te maken met duurzaamheid, aangezien de klimaatbelasting van deze teeltvorm af zal hangen van welke energiebron er gebruikt wordt. Daarnaast spelen er nog enkele onzekere factoren als vraag, economie, kwaliteit en gebruik van voedingsstoffen een rol."

Bron: maskinbladet.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven