"CGMMV-weerstand is niet zwart/wit, maar meer als grijstinten"

Testresultaten resistentieclaims komkommerbontvirus dit jaar verwacht

CGMMV (Cucumber Green Mottle Mosaic Virus) oftewel het komkommerbontvirus is een gevreesd virus door komkommertelers. Naar schatting ondervindt meer dan de helft economische schade door kommkommerbont en dus zetten veredelaars in op resistentie. Omdat het echter een relatief nieuwe resistentie is, zijn de claims van veredelaars over resistente rassen nog niet geharmoniseerd. 

Uitkomst van onderzoek naar resistentieclaims
Sommige bedrijven claimen Hoge Resistentie tegen CGMMV, andere claimen bij een vergelijkbaar weerstandsniveau Intermediaire Resistentie (IR), constateert De Ruiter, één van de veredelingsbedrijven.

De Ruiter wijst op de definitielijst van de International Seed Federation (ISF) voor specifieke informatie over HR- en IR-resistentie in afwachting van definitieve resultaten uit een proef met CGMMV-resistentie. "We verwachten dat in 2020 overeenstemming zal plaatsvinden na door Naktuinbouw begeleidde rassenproeven."

CGMMV uitgelegd
CGMMV is een virus van het geslacht Tobamovirus, waartoe ook het bekende Tomatenmozaïekvirus (ToMV) en Tobacco Mosaic Virus (TMV) behoren. Het grote probleem van CGMMV is dat het gemakkelijk door contact wordt overgedragen en een lange levensvatbaarheid heeft in plantenresten, grond, oppervlakken van gereedschappen, enz. 

CGMMV-resistentie uitgelegd
Er zijn rassen beschikbaar met resistentie tegen CGMMV. De resistentie vermindert de vermenigvuldiging en verspreiding van virussen in de plant - het voorkomt de infectie niet, maar kan de symptoomontwikkeling op planten en/of vruchten voorkomen of vertragen.

CGMMV-weerstand is niet 'zwart/wit', maar meer als grijstinten. Er is een onderscheid tussen rassen in de manier waarop de resistentie omschreven wordt en er kan een verschil in infectie zijn als gevolg van omgevingsfactoren, ziektedruk, groeiomstandigheden, groeiwijze, etc.


In bovenstaande grafiek worden de prestaties van de De Ruiter-rassen vergeleken met die van de belangrijkste rassen op de markt. Het gewogen gemiddelde van de proeven 2017-2019 is vergeleken. Klik hier voor vergroting.

CGMMV-resistentie van De Ruiter rassen
Ook in resistente rassen kan het virus economische schade veroorzaken. De Ruiter claimt het Intermediate Resistentie (IR) niveau voor CGMMV. Vanaf de vroegste stadia worden rassen van De Ruiter gescreend op hun resistentie tegen CGMMV in telersproeven in Oost-Nederland. Deze proeven worden elk jaar uitgevoerd in een zomercyclus (van juni tot augustus), met ten minste 3 herhalingen per ras en 4 observaties per perceel voor vruchten en planten tijdens de gewascyclus.

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven