Nieuwe stam van Streptomyces 'veelbelovend biomiddel' voor kasteelt aardbei

Anthracnose veroorzaakt door Glomerella cingulata is een waren plaagziekte in de Japanse aardbeienteelt, vooral tijdens de teelt in de zomer. Wetenschappers van de Gifu Universiteit en de Mie Universiteit (Japan) hebben een endofytische Streptomyces sp. MBFA-172 uit aardbeiplanten geïsoleerd. MBFA-172 onderdrukte op effectieve wijze aardbeienantracnose onder kasomstandigheden, wat suggereert dat het een veelbelovend biocontrolemiddel voor aardbeienantracnose is.

Testopzet
"We hebben endofytische actinobacteriën geïsoleerd en gescreend, om potentiële biocontrolemiddelen te identificeren die in staat zijn om aardbeienantracnose te onderdrukken.

In totaal werden 226 actino-bacteriën met succes geïsoleerd uit aardbeienweefsels die aan de oppervlakte zijn gesteriliseerd. Er werd ontdekt dat de isolaten MBFA-172 en MBFA-227 de ontwikkeling van wonden, veroorzaakt door anthracnose, duidelijk onderdrukten.

De werkzaamheid van beide isolaten werd vervolgens getest op twee maanden oude aardbeien plugplanten in een gecontroleerde ruimte. Het bleek dat het isoleren van MBFA-172 zorgde voor een consistente ziektebestrijding en het werd geselecteerd als eindkandidaat voor verdere evaluatie in een kastexperiment.

De resultaten toonden aan dat zowel de ernst als de incidentie van aardbeienantracnose aanzienlijk werd verminderd door behandeling met isolaat MBFA-172 in vergelijking met die van onbehandelde controle", leggen de wetenschappers uit.

Alternatief voor fungiciden
De studie heeft aangetoond dat de effectiviteit van de ziektebestrijding door MBFA-172 statistisch vergelijkbaar was met het chemische fungicide propineb. Door culturele, morfologische en fysiologische tests in combinatie met een 16S RNA-gebaseerde moleculaire analyse werd MBFA-172 geïdentificeerd als een matig thermofiele Streptomyces thermocarboxydus-gerelateerde soort. De resultaten wijzen er sterk op dat MBFA-172 een veelbelovend biocontrolemiddel voor aardbeienantracnose is.

Bron: Malek Marian, Teppei Ohno, Hirofumi Suzuki, Hatsuyoshi Kitamura, Katsutoshi Kuroda, Masafumi Shimizu, 'A novel strain of endophytic Streptomyces for the biocontrol of strawberry anthracnose caused by Glomerella cingulata', 2020, Microbiological Research, Vol. 234, 126428.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven