Uitbreiding toelating stekpoeder voor veredeling en zaadteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten het gebruiksgebied van het middel Rhizopon AA poeder 0,5%, op basis van de werkzame stof indolylboterzuur, uit te breiden naar stekken voor veredeling en zaadteelt. Daarmee is het dippen van stekken voor bijvoorbeeld ouderlijnen in de groentenzaadteelt in de 0,5% gebruiksklare poeder nu toegelaten.

Rhizopon voor bevordering wortelvorming in alle uitgangsmateriaalstekken
Rhizopon AA poeder 0,5% had alleen een toelating voor bevordering van wortelvorming bij stekken van sierteeltgewassen. Op verzoek van de veredelingsbedrijven is daar nu “stekken ten behoeve van veredeling en zaadteelt (bedekte opkweek plantmateriaal)” bijgekomen. Het gebruik van Rhizopon voor beworteling van vegetatief uitgangsmateriaal voor veredeling en zaadteelt voor niet-sierteeltgewassen is nu dus ook toegestaan.

Procedure ‘kleine toepassing’
De etiketuitbreiding is tot stand gekomen door samenwerking tussen de toelatingshouder Rhizopon en de Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van Plantum. Omdat het een zéér kleine toepassing betreft, zijn de kosten voor de aanvraag en beoordeling niet terug te verdienen door de toelatingshouder. Daarom is een beroep gedaan op het Fonds Kleine Toepassingen en wordt de aanvraag ook gedeeltelijk betaald door de veredelingsbedrijven.

Het gebruik in veredeling en zaadteelt is door het Ctgb beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009, dat wil zeggen als ‘kleine toepassing’. Er is voor deze toepassing geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbehandeling uit te voeren voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van het middel veredeling en zaadteelt komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Voor meer informatie:
Plantum
www.plantum.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven