na succes mobiele doekwasser innoveert Hopmans Verhuur verder:

Hopmans zoekt nieuwe toepassingen van reinigen met kokend water

Tholen - Schoonmaken met kokend water. Toen Toon Hopmans zag hoe dat gebeurde bij de gemeentelijke diensten, bedacht hij dat dat ook in de tuinbouw kon gebeuren. Hij ontwikkelde een mobiele doekwasser waarmee looftrekdoeken gereinigd kunnen worden. Nu kijkt hij verder voor nieuwe toepassingen van de techniek. Toon: “Je moet blijven vernieuwen, dan blijf je aan kop.”

Voordat Toon met zijn uitvindingen de markt op gaat, test hij ze altijd zelf uit. In de eigen kas, waarin biologische tomaten en komkommers geteeld worden, probeerde hij ook het wassen van looftrekdoeken met kokend water uit. De techniek maakt chemicaliën overbodig. “Dat zorgde in de tuinbouw eerst voor huiverige reacties”, vertelt Toon. “Omdat het idee bestaat dat alleen met chemicaliën echt schoon wordt.” Inmiddels, bijna twee jaar na de invoering, draait zijn gepatenteerde machine al zo’n vier maanden non-stop en is ook de export op gang gekomen. Dit jaar is één machine naar Canada vertrokken, van de andere weet hij de bestemming niet. Zijn eigen machine gaat heel Nederland en België door, altijd met begeleiding van Toon of een van zijn medewerkers. “We stellen de machines zelf in. Een klant kan zelf bepalen wanneer het nodig is, of hij zijn nieuwe teelt helemaal schoon wil beginnen. We komen soms doeken tegen die al een paar jaar niet gereinigd zijn. Dan duurt het langer, maar die krijgen we ook weer schoon.” 


De machine en de broers, boven Johan en onder Toon

Ook de ecologische reinigingsmiddelen van Eco-Point, die Toon sinds de herfst levert, testte hij eerst uit in de eigen tuin. “Sinds mei hebben we ermee getest, in juli en augustus hebben we een grote proef gedaan en nu werken sommige van mijn klanten er ook mee.” Toon Hopmans vertelt dat het verwijderen van de hardnekkige groene aanslag van groenteplanten een stuk gemakkelijker gaat en het middel ook veiliger is tijdens gebruik. “De laatste jaren vallen er alleen middelen weg, komen er eigenlijk geen bij. Hier sta ik dus echt versteld van.” Ondertussen innoveert Toon verder. Hij bekijkt momenteel wat hij verder met zijn kokend-water-techniek kan doen. “Doordat we geen chemicaliën gebruiken, kunnen we ook tijdens de teelt reinigen. Het gewas blijft gewoon intact.” Het onderzoek en de ontwikkeling doet Toon samen met zijn broertje Johan, die als Hopmans Mechanisatie actief is in de reparatie en revisie van onder andere land- en tuinbouwmachines. De ideeën komen grotendeels van Toon, voor de technische haalbaarheid en de finishing touch wordt Johan ingeschakeld. “In fabrieken zie je dat veel meer gedaan wordt met kokend water. Ze ontsmetten er kaasvormen mee, omdat het zoveel virussen doodt.” Maar niet alle aandacht gaat uit naar nieuwe producten, ook de eigen doekwasser wordt nog steeds verbeterd. Toon: “De machine is sneller geworden, de reinigingscapaciteit is verbeterd. Waar we vorig jaar drie dagen over deden, kunnen we nu in twee dagen.” Voor meer informatie:
Toon Hopmans (e-mail)
Hopmans Verhuur
Huybergsebaan 498
4625 DM Bergen op Zoom
Mob: 06-54328817

Johan Hopmans (e-mail)
Hopmans Mechanisatie
Huijbergsebaan 498
4625 Dm Bergen op Zoom
Mob. 06-13363898
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven