SalaJoe to go

Duitse slateler ontwikkelt sla-automaat om verspilling in winkels te voorkomen

Innovaties komen soms onverwacht en kleine ideeën kunnen uitgroeien tot iets groots. Jochen Haubner van het gelijknamige groententeeltbedrijf in Neurenberg ondervond dit onlangs aan den lijve.

Een 'sla-automaat' was wat hij in gedachte had. Hij wilde deze samen ontwikkelen met zijn vriend, die machinebouwer is. Tijdens de IPM van dit jaar werd de machine gepresenteerd in de stand van RAM en niet zonder succes. Momenteel worden de mogelijkheden voor distributie van de automaat onderzocht.  Grijparm
"De geïrrigeerde sla-schappen zijn zo ontworpen dat onze op water geteelde sla, met wortels, langer vers blijft. De schappen worden volgens speciale eisen bevoorraad waarmee we voedselverspilling willen voorkomen," legt Haubner uit.

De sla kan ook in deze kas worden geteeld maar hier ziet Haubner niet zoveel in. "Het telen van sla in de winkel vereist getraind personeel en daarbij hebben klanten hulp nodig om het product te pakken, wat de drempel om het te kopen wellicht verhoogt.

Met de Salajoe to go-automaat kan de consument een krop sla uitkiezen, die vervolgens met een grijparm wordt geoogst. Door de schappen zelf in te laden, weten we zeker dat er altijd voldoende product beschikbaar is in de winkel. Op deze manier is er geen sprake van overproductie en wordt voorkomen dat er verlepte sla in het schap staat." 

Hier is een video van de automaat in gebruik.

Haubner was zeer blij een plek in de RAM-stand op de IPM in Essen bemachtigd te hebben. "Alles draait altijd om start-ups maar zelfs gevestigde bedrijven met een lange geschiedenis kunnen 'start-ups' zijn en we willen nu eenmaal innovatief zijn. Helaas is wordt hier tijdens dit soort evenementen zelden plaats voor vrijgemaakt. De belangstelling voor onze sla-automaat was in elk geval groot."

Leerproces
Het begin is er. "De machine loopt vanaf het begin soepel en dat is natuurlijk erg prettig. Nu moeten we kijken voor welke plaatsen de SalaJoe to go Farm geschikt is. We moeten daarnaast meer inzicht krijgen in het koopgedrag van consumenten."

Het hele project is een geweldig leerproces en Haubner is blij met de aanmoedigingen en adviezen die hij van verschillende kanten krijgt. "Het is echt een project dat mensen aan het denken zet. Ik had dit idee en sprak erover met mijn vriend die werkt bij Heidler Sondermaschinen en vervolgens zijn we dit idee samen uit gaan werken. Andere collega's en kennissen deden gedurende dit proces ook veel suggesties."  

De sla-automaat is een passende aanvulling voor Hauber die zich ook tijdens zijn dagelijkse activiteiten op innovatie richt. Op zijn bedrijf teelt hij op bijna twee hectare sla op water. Daarnaast hecht hij grote waarde aan lokale teelt en duurzaamheid. 

 Jochen Haubner met zijn op water geteelde groenten

Voor meer informatie:
Jochen Haubner
Haubner Gemüsebau
Untere Stadtgasse 43a
90427 Nürnberg
Tel: 0911-9346868
Mail: info@salajoe.de 
Web: www.salajoetogo.de 

Heidler Sondermaschinen
Almoshofer Hauptstraße 46
90427 Nürnberg
Tel.: +49 911 9405-331
Mail: info@heidler-sondermaschinen.de 
Web: www.heidler-sondermaschinen.de/ 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven