Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Binnendijkse zilte teelt en aquaponics in Groningen

Meerdere initiatiefnemers willen op kleine schaal aan de slag met aquacultuur en zilte teelt binnen de Dubbele Dijk bij Bierum, Groningen. Ze willen er garnalen, kokkels, zeewier, aquaponics (gecombineerde kweek van vissen en groenten) en zoutbestendige rassen zoals zeekraal, lamsoor en zilte aardappelrassen telen.

Kleinschalige initiatieven
De provincie Groningen geeft de initiatieven daarvoor de ruimte in het tussengebied van de Dubbele Dijk. Bij succes kunnen ze opschalen naar commerciële activiteiten. Met het pioniersgebied voor zilte teelt en aquacultuur stimuleert de provincie Groningen innovaties in de landbouw. Ook kennisinstellingen als Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Terracollege en Van Hall/Larenstein hebben belangstelling. Zij willen het gebied gebruiken voor onderzoek en onderwijs.

Behoefte aan kennis
Als gevolg van de toenemende verzilting van landbouwgrond is de behoefte aan kennis en ervaring met zilte teelt en aquacultuur groot. Het tussengebied van de dubbele dijk biedt ruimte voor leren.

Wat is er wél mogelijk op landbouwgrond die regelmatig overstroomt met zeewater? De verschillende initiatieven binnen de Dubbele Dijk helpen om antwoord op die vraag te krijgen. De komende tijd onderzoekt de provincie samen met de initiatiefnemers en kennisinstellingen hoe de diverse activiteiten vorm kunnen krijgen.

Bij de aanbesteding van vorig jaar bleek dat er wel interesse is om ervaring op te doen met aquacultuur en zilte teelt, maar dat ondernemers een bedrijfsmatige aanpak nog niet aandurven. Recent onderzoek door de Hanzehogeschool bevestigde dat beeld.

Voorbereiding
Het noordelijke tussengebied van de Dubbele Dijk wordt momenteel landbouwrijp gemaakt. Dit duurt nog tot en met het voorjaar. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van oude drainagebuizen, het graven van sloten en greppels voor ontwatering en egalisering. Het zuidelijk deel van het tussengebied richten we in om slib in te vangen en de natuur te versterken. Tussen beide delen komt een opening waardoor zeewater kan stromen.

Dijkversterking
De Dubbele Dijk is onderdeel van het programma Eems-Dollard 2050. Doel van het pilotproject is ervaring opdoen met een nieuwe vorm van dijkversterking, werken aan natuurherstel in de Eems-Dollard en ervaring opdoen met zilte landbouw en aquacultuur. Doel van het programma Eems-Dollard is om gezamenlijk te werken aan ecologische verbetering van de Eems-Dollard - door onttrekking van slib - en de balans tussen ecologie en economie in het gebied te verbeteren.

Bron: Provincie Groningen

Publicatiedatum: