Meeuwes Brouwer, Russische landbouwraad:

"Nederland speelt prominente rol in groei Russische glastuinbouw"

Meeuwes Brouwer maakt bijna vier jaar deel uit van de landbouwraad in Rusland. De landbouw maakt in het enorme land een snelle ontwikkeling door. Het Russische landbouwministerie richt zich op het stimuleren van de export die in 2019 steeg naar circa €25 miljard. 

"Voor een Nederlandse diplomaat in Moskou is het af en toe op eieren lopen", zegt Brouwer. “Mijn uitdaging is om binnen de gegeven verhoudingen tussen Rusland en Nederland de dialoog over land- en tuinbouwthema’s op gang te houden. Dat is spannend én leerzaam. In de praktijk blijkt trouwens dat wij over land-/tuinbouw en voedsel redelijk goed kunnen samenwerken met de Russische autoriteiten.”

Gezien die ontwikkelingen, wat zijn dan de kansen voor de Nederlandse agrofoodsector?
“De investeringsplannen in dit land om de agrarische sector op te bouwen, leiden tot een groeiende vraag naar dierlijk en plantaardig uitgangsmateriaal en innovatieve technologie waaronder landbouwwerktuigen, kassen en bijvoorbeeld melkrobots. Veel Nederlandse bedrijven zijn daar op ingesprongen. Op landbouwbeurzen kom ik tientallen bedrijven tegen die in een van deze sectoren actief zijn.

Als het gaat om de groei van de glastuinbouw in Rusland, dan speelt het Nederlandse bedrijfsleven een prominente rol. Dat geldt voor meer sectoren. De sancties over en weer hebben verliezers opgeleverd, maar ook winnaars. De kassenbouwers en zaadbedrijven horen bij de tweede groep.”

Lees meer bij het Ministerie LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven