o.a. Kentucky kijkt naar kennis met eigen World Horti Center

Amerikaanse plannen spelen Nederlandse kassenbouw in de kaart

In januari bracht de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue een bezoek aan Nederland om 'kassen te kijken'. Met dat bezoek in het achterhoofd presenteerde Perdue vorige week de agrarische innovatieagenda voor de Verenigde Staten voor de komende dertig jaar en dat biedt kansen voor Nederlandse glastuinbouwtoeleveranciers, weet Agroberichten Buitenland


Perdue (2e van rechts) tijdens de opening van de uitstootvrije KAS2030

Voedselproductie veiligstellen
De interesse in de Nederlandse kassenbouw wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zo neemt de vraag naar vers en lokaal geproduceerde (biologische) groenten toe, gedreven door een groeiende maatschappelijke aandacht voor gezonde voeding en duurzaamheid.

Daarnaast is de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten een enorme uitdaging voor de Amerikaanse land- en tuinbouw en maken steeds extremere weersomstandigheden de Amerikaanse voedselproductie kwetsbaar. Ook neemt de concurrentie van importen uit landen met lagere productiekosten toe, in het bijzonder uit Mexico.

Zeventig miljoen dollar
Sinds juni 2019, na de Global Entrepeneurship Summit, werd al meer dan zeventig miljoen dollar geïnvesteerd in Nederlandse technologie. En daarbij gaat het verder dan enkel technologie en wordt ook naar kennis gezocht, bijvoorbeeld tijdens een bezoek door AppHarvest en een vijftal Amerikaanse universiteiten aan Nederland begin februari

Kennis
Universiteiten en hogescholen willen graag samenwerken en voeren onder andere gesprekken over hoe de researchkassen en het curriculum in Kentucky kunnen worden aangepast. Kentucky zou graag een Centre of Excellence willen oprichten met de betrokkenheid van Nederlandse partijen en het Nederlandse World Horti Centre als voorbeeld.

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben aangegeven daar interesse in te hebben. Op dit moment wordt samen met NL Works onderzocht op welke manier het Nederlandse consortium verder kan worden vormgegeven om deze kansen optimaal te benutten. Ook zal er een studie worden uitgevoerd naar het marktpotentieel van de glastuinbouwsector in de VS. 

Overigens is Kentucky niet de enige staat met plannen en interesse. Later dit jaar brengt o.a. ook de gouveneur van Iowa nog een bezoek aan Nederland en zijn er samenwerkingen met Californië en Greater Sacramento. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven