Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Agrikol bouwt wereldwijd

Recordaantal projecten voor Servische kasbouwer

Van de schroeiende zon in Abu Dhabi tot de zware omstandigheden in Volzhsky, Rusland en van een Japans F-clean-project tot een glazen kas in Australië. Over de hele wereld worden kassen gebouwd in diverse soorten en maten.

Maar veel van deze projecten hebben iets met elkaar gemeen: de mensen die de kassen bouwen en installeren worden getraind in Servië en werken voor Agrikol. Het bedrijf heeft een groot medewerkersbestand dat getraind is om leiding te geven en kassen te bouwen en te installeren.

15 jaar actief
Arbeidstekorten is een probleem waar niet alleen kassenbouwers mee te maken hebben. Bouw- en installatiebedrijven moeten hard hun best doen om hun teams compleet te krijgen. Het gaat vaak om zwaar werk waarbij veel moet worden gereisd.

De omstandigheden zijn niet altijd even gemakkelijk en de mensen hebben de juiste training nodig, iets wat op voorhand een investering vanuit het bedrijf vereist.

In de laatste paar jaren is gebleken dat dit voor veel bedrijven een probleem vormt. Agrikol heeft besloten aan deze vraag te voldoen. Het bedrijf is 15 jaar geleden opgericht en is in korte tijd uitgegroeid tot een grote speler in de sector.


Reparatie van een warmteopslagtank (4000 m3) en warmteopslaginstallatie (7000 m3) in Mexico

98 projecten
"Vorig jaar hebben we een record aantal projecten afgerond," zegt Nikola Petković van Agrikol. "Voor bijna 100 projecten, 98 om precies te zijn, hebben we de juiste mensen kunnen leveren, die zorg hebben gedragen voor de bouw, fundering, beglazing of ander installatiewerk dat nodig was op de locatie."

Ze worden of direct gecontracteerd door de telers of via Agrikol. "Omdat deze bedrijven over de hele wereld aanwezig zijn, is Agrikol dat ook. We zijn een hoop tijd kwijt met het voldoen aan de lokale richtlijnen in de specifieke landen. De bouwreguleringen in Japan zijn volledig anders dan die in Spanje bijvoorbeeld en het Midden-Oosten is ook weer anders dan Duitsland. Het is voor ons belangrijk dat we hier zorg voor dragen, zodat niemand anders zich daarover hoeft te buigen." 

Supervisors en 400 medewerkers
Daarnaast zijn trainingen ook belangrijk voor het bedrijf. In Servië is een speciaal trainingscentrum opgezet om ervoor te zorgen dat alle medewerkers een goede training krijgen voordat ze over de hele wereld worden uitgezonden. Daarnaast is er ten alle tijde een team van supervisors aanwezig tijdens de projecten. Degenen die kijken naar Nikola's vluchtschema zien dat zijn agenda behoorlijk vol staat.

"We hebben nu meer dan 400 medewerkers en we willen graag dat niet alleen de projecten netjes uitgevoerd worden, maar ook dat onze medewerkers plezier hebben in hun werk. We zien het arbeidsprobleem in de sector en we kunnen nu een verschil maken. Om deze positie te kunnen blijven behouden hebben we een stabiel team en medewerkers nodig." 


Laswerkzaamheden in Nieuw-Zeeland voor Enriva

Eerst succesvol zijn, dan groeien
Dus wat is het doel voor dit jaar? 100 projecten? Nikola lacht - want ook al is de groei snel gegaan, het is geen doel op zich. "De groei die we zien is iets waar we ons continu aan moeten aanpassen. We vinden het belangrijk dat onze klanten tevreden blijven en dat het werk op een goede manier wordt afgeleverd, omdat dat ook de tuinbouwsector aan de praat zal houden. In veel landen is er een tekort aan lokaal geteeld voedsel en dus ook aan kassen, maar de mogelijkheden zijn er. Maar om deze vraag te laten toenemen, moeten de projecten succesvol zijn." 


Elektrische installatie, groeiverlichtingssysteem, scherminstallatie in een kas in Crimea van 8,8 hectare

Dochteronderneming Mexico
Een voorbeeld van hoe Agrikol tegemoet komt aan de wereldwijde vraag, is de dochteronderneming die vorig jaar in Mexico is geopend. "We zijn gestart met projecten voornamelijk in Europa en zijn snel uitgebreid naar Noord-Afrika, Azië en Australië," zegt Nikola.

"Onlangs, of preciezer, in de afgelopen jaren hebben we ook groei gezien in de Latijns-Amerikaanse markt. Nu hebben we meer dan 150 medewerkers in Latijns-Amerika en er volgt nog meer groei. Met een vestiging in Mexico kunnen we de telers en leveranciers hier ook van dienst zijn." 


Installatiewerk in Frankrijk voor Les Jardins de Provence

Voor meer informatie:
Agrikol
info@agrikol.rs
www.agrikol.rs


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven