Nieuw Zweeds rapport trekt vernieuwende teeltmethoden in twijfel: minder goed voor milieu dan gedacht

Nieuwe teeltmethoden zoals binnenteelt in stedelijke omgevingen, circulerende voedingsoplossingen en verticale teelt worden vaak als oplossingen aangedragen voor de huidige milieu- en klimaatproblemen. Een nieuw rapport zet nu vraagtekens bij deze voordelen.

Er zijn zelden onafhankelijke feiten te vinden die ondersteunen dat bovengenoemde teeltmethoden goed zijn voor het klimaat. Integendeel, binnen en/of kasteelt heeft een relatief grote invloed op het milieu. Dat komt vooral doordat ze in kleine verpakkingen worden verkocht en gekoelde transporten en opslag nodig hebben. Dat concluderen de onderzoekers van een nieuw rapport voor het EU-project Matlust, dat gericht is op het ontwikkelen van een duurzame voedselindustrie in de regio Stockholm.

'De rekensom is ingewikkelder dan mensen denken'
Gunnar Rundgren, een van de auteurs van het rapport: “Veel mensen denken dat alles wat groen is, goed is voor het milieu, maar dat is ongegrond. Zo wordt het binnen telen van groenten vaak als voorbeeld gebruikt voor milieu- en klimaatvriendelijke oplossingen, het spaart land en water, maar het ligt ingewikkelder. Zo wordt er veel energie verbruikt en de energieproductie neemt op zijn beurt veel ruimte in beslag en heeft een grote invloed op het milieu.”

Het Matlust-project schrijft naar aanleiding van de publicatie van het rapport dat het doel van het rapport niet is om een standpunt in te nemen, maar om “als een neutrale partij de complexiteit van de problemen aan te kaarten. Tegelijkertijd willen we met het rapport handvatten bieden voor denkwijzen vanuit verschillende behoeften en doelen.”

In het rapport worden de milieueffecten van de teelt van kruiden, bladgroenten en champignons vergeleken. De factoren waarop gelet wordt zijn: het gebruik van energie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, de uitstoot van broeikasgassen, de zaden, het waterverbruik, het afval en de verpakkingsoplossingen.

Bron: aktuellhallbarhet.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven