Chris van Tiggelen en Martijn Vriethoff, Centrica Business Solutions

"Leuk rendement te halen uit combi WKK en drijvend zonnepark"

Tholen - Zoals men bijvoorbeeld in de Lingewaard al langer weet, kan het aanleggen van zonnepanelen op het bassin een interessante investering zijn. Centrica Business Solutions, gespecialiseerd in energieoplossingen, ziet echter nog veel meer mogelijkheden. “Tuinders hebben vaak een wkk en de bijbehorende infrastructuur om te leveren aan het net. Extra energieproductie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, is daarom relatief eenvoudig te schakelen”, vertellen vertegenwoordigers Chris van Tiggelen en Martijn Vriethoff. “Er is voor de tuinders een leuk rendement te halen en wij kunnen ze helpen dat eruit te halen.”

Chris van Tiggelen en Martijn Vriethoff, afgelopen week op de HortiContact

Om dat te realiseren, lanceerde het bedrijf afgelopen week op de HortiContact een nieuwe dienst: Floating Solar. Centrica heeft verstand van energiehuishouding en levert en beheert sinds jaar en dag wkk bij tuinders door heel Europa. In combinatie met (de belangstelling voor) drijvende zonnepanelen op bassins, kunnen telers geregeld nog meer energie leveren. Om dat zo slim en optimaal mogelijk te doen, is verstand van zaken een must en met deze dienst schiet Centrica te hulp.

Het geheel bevindt zich nog in een pilot fase. “We hebben veel wkk in beheer, in de tuinbouw maar bijvoorbeeld ook bij zwembaden of hotels. Ook daarom kunnen we slim coördineren en inspelen op de actuele energievraag. Met zon daar nog weer bij wordt deze sturing nog groter.”

Het ‘lege’ oppervlak boven bassins leent zich bij uitstek voor het plaatsen van zonnepanelen. Omdat bovendien SDE+ subsidies, die min of meer garanties geven dat investeringen zich zullen uitbetalen, nog jaren beschikbaar zijn, gelooft men dat de belangstelling hiervoor verder zal groeien. “Het is rond te rekenen, er is zelfs geld mee te verdienen, dus daar moeten ondernemers toch gevoelig voor zijn. Daarnaast is deze pilot een soort proefballonnetje dat men ook vanuit het buitenland met belangstelling volgt. Nederland is een waterland, we doen hier alles met water, en daarnaast is de belangstelling voor ‘floating’ groot.”

Themadag
Vooralsnog zijn de meeste bassins afgedekt met zeildoek, maar als het aan Centrica ligt, gaat daar dus op korte termijn verandering in komen. In elk geval gelooft men dat meer lokale, gedecentraliseerde energieopwekking zal bijdragen aan de energievoorziening van de toekomst. Hiertoe organiseert Centrica op donderdag 2 april as een themadag, alwaar specialisten uit eigen gelederen en ook van buiten hun visie hierop ten beste zullen geven.

Voor meer informatie:
Centrica Business Solutions
Chris van Tiggelen
E: Chris.vantiggelen@centrica.com
www.centricabusinesssolutions.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven