“Sabors d'Ibiza”

Ibiza herstelt een uitgestorven gewaand inheems aardbeienras

Na jarenlang onderzoek naar groenten- en fruitrassen op het Spaanse eiland Ibiza, is Josep Lluís Joan, technicus voedselkwaliteit van de Raad van Ibiza, erin geslaagd om verschillende inheemse rassen te herwinnen en de teelt ervan weer op te starten. Sommige van de variëteiten waren volledig verloren gewaand.

Zo zijn er de patata vermella eivissenca (“rode aardappel uit Ibiza”), de meló eriçó (“egelmeloen”), de ceba vermella (“rode ui”) en de tomata de penjar (“hangtomaat”) die al op de markt worden gebracht onder het merk “Sabors d'Ibiza, variedad tradicional”.

Ibiza-aardbei
In de maand mei wordt de officiële voorstelling gepland van een ander traditioneel en uitgestorven gewaand inheems ras. De Ibiza-aardbei werd door Josep Lluís Joan gevonden en is volgens hem heel klein en erg lekker, vergelijkbaar met de wilde aardbeien.

"Het is een gewas dat vroeger voor veel mensen op Ibiza een belangrijke bron van inkomsten vormde en dat voornamelijk geplant werd in Pla de Vila. Maar eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ging de teelt verloren en daarna werd het ras als uitgestorven beschouwd", vertelt Joan.

Terug in commerciële teelt brengen
De volgende stap is de aardbei weer op te nemen in het teeltprogramma van enkele bedrijven. "Er zijn al drie jonge telers geïnteresseerd in het project", zegt Joan. Daarna zal men ook de procedure opstarten om de Ibiza-aardbei als inheems ras te erkennen.

Bron: diariodeibiza.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven