Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste zaadlevering in één keer ooit voor Noorse zadenbank

35 genenbanken uit alle continenten hebben zaden geleverd aan de Svalbard Global Seed Vault tijdens een onlangs gehouden evenement dat werd georganiseerd door de Noorse premier en mede-voorzitter van de VN-groep van Sustainable Development Golas-vertegenwoordigers, Erna Solberg. 

De Svalbard Global Seed Vault is de grootste back-up collectie van zaadmonsters uit de genenbanken ter wereld, gelegen in Spitsbergen. De zaden, die werden geleverd, zijn afkomstig van 35 internationale en regionale genenbanken evenals van nationale instellingen en maatschappelijke organisaties, wat het totale aantal zaadmonsters dat in de Svalbard Global Seed Vault is opgeslagen op meer dan een miljoen brengt en het totale aantal donateurs op 85.

Eerste donateurs
Onder hen waren de eerste donateurs Cherokee Nation (VS), de Universiteit van Haifa (Israël), Institut National de la Recherche Agronomique (Marokko), het Julius Kühn Instituut (Duitsland), het Libanese Agricultural Research Institute, het Baekdudaegan National Arboretum (Zuid-Korea), Suceava Genebank 'Mihai Cristea' (Roemenië) en Kew Gardens (VK).

"Dit evenement komt bijzonder gelegen aangezien 2020 de uiterste datum is voor het halen van doelstelling 2.5 van SDG 2 inzake 'nulhonger', die de internationale gemeenschap oproept om de genetische diversiteit van gewassen en vee te beschermen", aldus de Noorse premier Erna Solberg.

De zaden van enkele honderden verschillende plantensoorten werden geleverd en omvatten gewone basisgewassen en een grote verscheidenheid aan groenten, kruiden en hun minder gebruikte wilde varianten.

Grootste levering in één keer ooit
Het betrof het grootste aantal instellingen dat tegelijkertijd zaden verstuurden sinds de opening van de Seed Vault in 2008. Het was ook de eerste grote storting sinds de voltooiing van een technische upgrade in 2019. De verbeteringen die zijn aangebracht aan de Seed Vault omvatten de bouw van een nieuwe waterdichte toegangstunnel, samen met andere veiligheidsmaatregelen ter voorbereiding op wat naar verwachting een warmere, nattere toekomst zal zijn.

Doel halen
"Elk zaadje in de Svalbard Global Seed Vault bevat potentiële oplossingen voor duurzame landbouw. Oplossingen die van vitaal belang zijn voor het voeden van een groeiende bevolking en het bereiken van een groene transitie. Als operationeel manager van de Svalbard Global Seed Vault zijn we er trots op deel uit te maken van dit initiatief en bij te dragen aan het bereiken van SDG-doel 2.5", aldus Lise Lykke Steffensen, uitvoerend directeur van NordGen, de genenbank en het kenniscentrum voor genetische bronnen van de Scandinavische landen.

Urgentie
"Naarmate het tempo van de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit toeneemt, is er een nieuwe urgentie rond inspanningen om voedselgewassen die met uitsterven worden bedreigd, te redden", aldus Stefan Schmitz, uitvoerend directeur van Crop Trust.

"De grote omvang van het huidige zaaddepot weerspiegelt de wereldwijde bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit voor de voedselproductie, maar het toont vooral een groeiend wereldwijd engagement - van de instellingen en landen die vandaag zaaddeposito's hebben aangelegd, tot het behoud en het gebruik van de gewasdiversiteit die cruciaal is voor de telers bij hun inspanningen om zich aan te passen aan de veranderende teeltomstandigheden", aldus Schmitz.

Voor meer informatie:
De Crop Trust
info@croptrust.org
www.croptrust.org

Publicatiedatum: