Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Slechts één Nederlandse besmetting uit met ToBRFV besmet importzaad uit Peru

Onlangs werd bekend dat er ToBRFV werd gevonden op een partij uit Peru geïmporteerd tomatenzaad in Nederland. In een nieuwe update van TuinbouwAlert wordt uitgelegd hoe dit kon gebeuren en staat verder dat er, na onderzoek onder gebruikers van de besmette partij zaad, geen verdere besmettingen zijn geconstateerd. 

"De partij kwam in beeld bij traceringsonderzoek van de NVWA na een ToBRFV-vondst bij een tomatenteler. Via de plantenkweker die de tomatenplanten leverde, leidde het spoor naar het zaadbedrijf en de betreffende partij zaad die afkomstig is uit Peru.

Bij tests van de NVWA is de partij in kwestie positief bevonden. Uiteraard is de partij diverse malen door het zaadbedrijf zelf getest voordat dit op de markt is gebracht, met telkens negatieve uitkomsten."

Geen verdere besmettingen besmet zaad gevonden
De NVWA nam naar aanleiding van haar resultaten de voorgeschreven maatregelen. Het zaadbedrijf nam direct ook geëigende maatregelen, zoals een recall van alle verdachte batches van het uitgeleverde zaad.

Het zaadbedrijf is in voortdurend overleg met de NVWA, stelt TuinbouwAlert dat verder meegeeft dat 'enkele plantenkweekbedrijven gebruik maakten zaad van de verdachte partij'. Deze zijn allen door de NVWA getest. Bij geen van deze bedrijven is een ToBRFV-besmetting geconstateerd. 

Lees hier de hele update van TuinbouwAlert. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven