Buitenlandse bedrijven die personeel in Nederland laten werken moeten daar vanaf 1 maart melding maken bij een speciaal loket van het ministerie van sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze regeling is vanuit de Europese Unie ingesteld om ervoor te zorgen dat gelijk werk op dezelfde plaats wordt beloond met gelijk loon. De Inspectie SZW gaat de meldplicht controleren.
De meldplicht komt voort uit de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). Deze wet regelt de arbeidsvoorwaarden waarop Europese werknemers recht hebben als zij tijdelijk in Nederland komen werken, bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk. Om dit te kunnen controleren, zijn er een aantal administratieve verplichtingen, waaronder de meldingsplicht. De Inspectie SZW houdt toezicht op de WagwEU en op de naleving van de Nederlandse arbeidswetgeving.
Voor wie geldt de meldingsplicht?
De meldingsplicht geldt voor internationale dienstverrichters die werknemers uit de EU, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland in Nederland werkzaamheden laten verrichten. Dit geldt ook voor internationale ondernemingen die een medewerker detacheren naar een eigen vestiging in Nederland. Zelfs in de situatie dat een medewerker woont in Nederland, maar werkt in België en vervolgens tijdelijk in Nederland te werkt wordt gesteld, moet een melding gedaan worden. Daarnaast geldt ook voor een aantal zelfstandige ondernemers een meldingsplicht, zoals bijvoorbeeld voor zelfstandige chauffeurs (zie hieronder bij Internationaal vervoer).
Zodra deze melding is gedaan via het online meldloket ontvangt de Nederlandse opdrachtgever een e-mail waarin wordt gevraagd om de aangemelde werkzaamheden te controleren. De opdrachtgever moet controleren of de onderneming (of de zelfstandige) de werkzaamheden juist heeft aangemeld. Deze verificatie gebeurt via hetzelfde online meldloket. Wanneer dit niet (tijdig) gebeurt, loopt ook de opdrachtgever het risico om een boete te krijgen van de Inspectie SZW. Let dus op dat als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een Duitse monteur voor de installatie van een object in Nederland, je als Nederlandse onderneming moet controleren of de melding heeft plaatsgevonden.
Vanaf wanneer geldt de meldingsplicht?
De meldingsplicht geldt vanaf 1 maart 2020. Tijdelijke opdrachten die al zijn gestart vóór 1 maart 2020, hoeven niet meer gemeld te worden. Buitenlandse werkgevers hebben al de mogelijkheid om uw diensten die op of na 1 maart beginnen te melden. Let op dat de melding uiterlijk gedaan moet worden vóórdat de werkzaamheden in Nederland aanvangen.
Hoe kan ik een opdracht melden?
De opdrachten kunnen gemeld worden op de website: https://www.postedworkers.nl/online-melden. Via deze link kan een checklist gedownload worden met de gegevens die nodig zijn voor de melding. Deze is ook in het Frans en Duits beschikbaar. Let er op dat voor internationaal vervoer een aantal uitzonderingen gelden (zie hieronder).
Uitzondering voor internationaal vervoer
Buitenlandse werkgevers hebben ook voor hun chauffeurs een meldingsplicht; ook als het gaat om eigen vervoer of vervoer binnen concern verband. Een Duits bedrijf met een dochteronderneming in Nederland, moet dus zijn Duitse chauffeurs aanmelden als hij goederen naar Nederland vervoert. Deze meldingsplicht geldt voor de situatie dat zij goederen vervoeren tussen twee punten in Nederland (cabotage) of als zij laden en/of lossen in Nederland als onderdeel van een internationale rit. Let op: er hoeft dus geen melding gedaan te worden als er in Nederland niet wordt geladen én gelost (transito). Hierbij kan je denken aan de situatie dat goederen in de haven of op de luchthaven in Nederland worden afgeleverd door een Poolse onderneming voor verder transport.
Voor internationaal vervoer van goederen over de weg gelden een aantal uitzonderingen. Zo mag er volstaan worden met een jaarmelding. Bij een jaarmelding hoeft geen specifieke dienstverlening/opdrachtgever opgegeven te worden. In plaats van de werkplek dient bij vervoer een kenteken opgegeven te worden. Dit hoeft slecht één kenteken te zijn, ook al heeft het bedrijf er meer. Ook kunnen bij een jaarmelding alle werknemers van het bedrijf in het systeem gezet worden. Controle van de jaarmelding door de opdrachtgever van het vervoer/dienstontvanger is niet nodig. De chauffeur zelf kan als contactpersoon in Nederland worden opgegeven. Hij/zij hoeft geen Nederlands te spreken, maar wel een moderne vreemde taal. Let op dat ook ZZP chauffeurs (eigen rijders) in het goederenvervoer onder de meldingsverplichting vallen. Dit is afwijkend van de rest van de EU-lidstaten, waar alleen personeel in loondienst dient te worden aangemeld.
Bron: Evofenedex