Tomatensector Mallorca wederom geteisterd door Tuta absoluta

Tuta absoluta teistert telers op het Spaanse eiland Mallorca opnieuw, en dan met name telers in de regio Sineu. De plaag is al sinds 2008 op het eiland aanwezig maar is sinds vorig zomer verergerd. Dit heeft volgens de Spanjaarden te maken met twee factoren: de resistentie tegen gewasbeschermingsmiddelen en klimaatverandering waardoor de temperaturen in de winter te hoog zijn om de mot te doden. 

Juame Pocoví van Unió de Pagesos zegt dat veel kastomaten zijn verwoest en dat de situatie in de aanloop naar de zomer verder zal verergeren. "Met name de kasteelt is er slecht aan toe omdat de teeltcyclus niet wordt onderbroken en het insect zich daarom sterk kan vermenigvuldigen," legt hij uit. 

Gewas na oogst direct vernietigen
Eén van de aanbevelingen van de Unió de Pagesos en het Directoraat-generaal van de Landbouw is dan ook om de tomatenplanten na de oogst onmiddellijk te rooien. "Zodra de teeltcyclus over is dan dienen de planten te worden verbrand of begraven om vermenigvuldiging van de mot te voorkomen," aldus Andreu Joan van het ministerie van Landbouw. 

In december vorig jaar nam Joan deel aan een internationale bijeenkomst waar strategieën werden besproken tegen tomatenziekten en -plagen. Tuta absoluta is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste bedreigingen voor het gewas in het Middellandse Zeegebied. 

Tomaten behoren tot de voornaamste tuinbouwgewassen op de Balearen. Het totale tomatenareaal op de eilanden bedraagt 366 hectare en de totale productie ruim 8.700 ton. 

 

Bron: ultimahora.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven