33 kilo tomaten per vierkante meter in demokas Qatar is 'nog maar het begin'

Er is een gedetailleerd rapport gepubliceerd over de resultaten van de tomaten- en komkommerteelt, na een jaar van testen in het Hydroponic Trial & Demonstration Center, dat werd geopend door Agrico, QAFCO en Yara International in februari 2019. In tomaat werd met 33 kilo per vierkante meter al een verzesvoudiging behaald t.o.v. van wat men in Qatar gewend is en een verdubbeling t.o.v. de beste Qatarese telers met dezelfde technieken. 

Het Trial & Demonstration Center werd gebouwd om lokale kastechnologieën, voedingsmanagement en de beste tuinbouwmethodes te testen. Tijdens deze tests zijn de partijen erin geslaagd om hun belangrijkste doel te bereiken. Het doel was het ontwikkelen van een duurzaam gewasteeltbeheersysteem, dat geschikt is voor het klimaat in Qatar met hoge opbrengsten en productiviteit, terwijl er wordt bespaard op het spaarzame lokale water en mogelijke negatieve effecten van de groenteteelt op de lokale omgeving worden beperkt. Klik hier om het rapport te lezen.

Het teeltgebied van de Trial & Demonstration Center omvat 3750 vierkante meter en is gelegen op een stuk land van Agrico Farm in Al Khor. Het Center, gebouwd door Agrico, wordt beheerd door Agrico en Yara International en QAFCO biedt volledige analytische ondersteuning voor het testen van substraat, water en bladeren in het laboratorium van QAFCO in Mesaieed.

Substraat
Alle gewassen in het Trial & Demonstration Center worden geteeld in substraat. De gewassen groeien in substraat (bijvoorbeeld kokos, perliet en steenwol) dat continu wordt voorzien van voedingsoplossingen. Alle planten worden continu gevoed met voedingsstoffen via een irrigatiesysteem dat water en de benodigde voedingsstoffen exact combineert. De voedingsstoffen worden bereid met Yara's meststoffen en wordt aangepast aan elk gewas en elke groeifase van het gewas.

33 kg tomaten per m2
Men bereikte een opbrengst van 33 kg tomaten per vierkante meter in een plastic kas met koelsysteem. Dit resultaat ligt zes keer hoger dan de gemiddelde productiviteit in Qatar en 50% hoger dan de beste telers in Qatar hebben kunnen bereiken door gelijkwaardige technologieën te gebruiken.

Geleerde lessen
Er zijn meerdere trainingen en workshops gehouden in het Center voor de lokale telers, ontwikkelaars en andere partijen in de sector. Ook heeft het Center workshops gehouden voor scholen en instellingen die geïnteresseerd zijn in de tuinbouw en substraatteelt.

QAFCO, Agrico en Yara delen de gegevens die zijn verzameld tijdens de tests, inclusief voedingsregimes, klimaatomstandigheden en gewasmonitoring. Ook delen ze andere geleerde lessen van het Trial & Demonstration Center, om de telers in Qatar te onderwijzen en te ondersteunen. Het volledige rapport van de tests kan worden gedownload van de websites van Agrico en QAFCO.

Kennis delen en zelfvoorzienend worden
Dhr. Abdulrahman M. Al-Suwaidi, de directeur van QAFCO: "Dit centrum zal helpen bij het ontwikkelen en onderwijzen van lokale telers over de beste methodes waarmee ze meer kunnen produceren en toch duurzaam om kunnen blijven gaan met de beperkte hulpbronnen die Qatar heeft. QAFCO draagt graag bij aan Qatars doel van zelfvoorziening in de tuinbouwsector." 

De algemeen manager van Agrico, dhr. Nasser Al-Khalaf: "Tijdens het eerste jaar van de tests hebben we fantastische resultaten bereikt, wat heeft geleid tot de beste agronomische kennis en teeltmethodes voor de lokale telers. We delen onze ervaringen en geleerde lessen graag met alle geïnteresseerde partijen om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de teelt in Qatar. Het doel is om zelfvoorziening te bereiken in de productie van verse groenten."

Carol Khadra, agronomist van Yara, voegde daaraan toe: "De bereikte opbrengsten van meer dan 30 kg per vierkante meter is een fantastisch bewijs voor andere telers dat er meer mogelijk is qua productie in het klimaat van Qatar door de juiste voedingsstoffen, bemesting en gewasmanagementpraktijken toe te passen. Ik ben trots op onze bijdrage aan het succes van het eerste jaar en richt me op nog betere resultaten volgend jaar." 

Voor meer informatie:
QAFCO
www.qafco.qa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven