LED-groeilicht met rode en blauwe straling kan voor paarse bladeren zorgen

Schrik niet als sommige van gewassen paars worden onder LED-belichting met rode en blauwe straling, stelt Roberto G. Lopez van Michigan State University. 

Van oktober tot maart is de opgestapelde hoeveelheid fotosynthetisch licht, of het Dagelijkse Licht Integraal (DLI), die planten die in kassen geteeld worden in de loop van de dag ontvangen over het algemeen laag.

Amerikaanse telers kunnen een schatting maken van de DLI in hun kassen door bijvoorbeeld de American Floral Endowment-website te bezoeken en gebruik te maken van de interactieve outdoor DLI-kaarten. Het is volgens Roberto wel belangrijk om te onthouden dat de DLI-kaarten waarden bevatten die buiten worden geregistreerd en dat de DLI's in de kassen over het algemeen 30 tot 60% lager zijn.

Nu is de enige noemenswaardige manier om de DLI in kassen te verhogen het gebruik van groeilicht (ook wel fotosynthetische of assimilatiebelichting genoemd) van ofwel HPS-lampen ofwel lichtgevende LED's.

In tegenstelling tot laagintensief fotoperiodiek licht (1 tot 3 μmol-m-2-s-1) is groeilicht een hoogintensieve verlichting (figuur 1). Door gebruik te maken van groeilichten (50 tot 250 μmol-m-2-s-1, afhankelijk van het gewas), zie je een toename van de oogst en de kwaliteit van het gewas (d.w.z. meer takken, wortels en bloemen, grotere diameter van de stam, compacte groei, etc.) en een verminderde productietijd en tijd voordat het gewas begint te bloeien. Daarom installeren telers steeds vaker groeilicht in kassen, vooral op de noordelijke breedtegraden.


Figuur 1. Muntstekken worden onder LED-armaturen met wit licht geteeld. Hoewel wit licht visueel aantrekkelijk is voor het menselijk oog, zijn witte LED's niet zo efficiënt als blauwe of rode LED-lampen.

LED's
LED's zijn niet alleen energiezuinig en gaan lang mee in vergelijking met HPS-lampen, maar zijn over het algemeen ook veiliger voor de gebruikers en het milieu. De lampen bevatten geen breekbaar glazen omhulsel, extreem hoge temperaturen of gevaarlijke chemicaliën, zoals kwik. In tegenstelling tot HPS-lampen kunnen ze ook dicht bij planten worden geplaatst, omdat ze geen stralingswarmte afgeven (hoewel LED's wel warmte produceren), legt Roberto uit. 


Figuur 2. Munt-, salie- en lamiumstekken die worden vermeerderd onder LED-verlichting met blauwe en rode straling.

Telers kunnen nu LED-armaturen kopen voor de tuinbouwsector die ofwel een specifieke golflengte van licht (smalbandig), zoals rode of blauwe straling, of een breed scala aan kleuren (brede band) die wit lijken. 

Het afgelopen jaar hebben verschillende telers aangegeven dat de bladeren van sommige gewassen die ze kweken als onbewortelde stekken onder LED-armaturen met blauwe en rode straling paars worden (figuur 2). De zorg is dat er sprake is van een fosfortekort of bladverbranding door de groeilampen.


Figuur 3. Vermeerdering van onbewortelde stekken van eenjarige planten, kruiden en vaste planten onder LED-verlichting met rode en blauwe straling. Bij een lage zonnestraling in de winter stapelen sommige geslachten, zoals deze muntstekken, anthocyanen op als gevolg van de hoge rode en blauwe straling van de LED-verlichting. Zodra de planten naar een andere omgeving worden verplaatst, moeten de bladeren groen worden.

Waarom worden bladeren paars?
De meeste LED-armaturen die paars lijken voor het menselijk oog, geven meestal 75 tot 95% rode en 5 tot 25% blauwe straling. Anthocyanen zijn plantaardige pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de felrode, bordeauxrode en paarse kleuren die helpen om onze planten te verkopen.

Omgevings- en culturele factoren en spanningen zoals lichtkwaliteit (ultraviolet, blauw en rode straling) en kwantiteit, lage temperaturen, tekorten aan voedingsstoffen (fosfor), droogte, hoog zoutgehalte, koolhydraatgehalte en plantengroeiregulatoren kunnen bijdragen aan de opeenstapeling van anthocyanen en de ontwikkeling van rode, bordeauxrode en paarse bladeren.

Bladeren met verhoogde anthocyanenconcentraties zoals die in figuur 3 kunnen een hogere, gelijkwaardige of lagere fotosynthetische waarde hebben dan groene bladeren. Het is allemaal afhankelijk van de soort en de omstandigheden van de teeltomgeving. Telers hoeven zich volgens Roberto geen zorgen te maken dat deze stekken minder kracht hebben dan stekken met groen blad.


Figuur 4. Begoniastekken worden vermeerderd onder LED-lampen met rode en blauwe straling.

Het hoofddoel van vermeerderaars is het snel opwekken van callusvorming en vervolgens het stimuleren van de beworteling met vrij zonlicht en eventueel aanvullende verlichting. Waarom verzamelen onbewortelde stekken van bepaalde soorten zoals de begonia in figuur 4 dan anthocyanen onder LED-verlichting met blauwe en rode straling?

Het is bekend dat milieu- en culturele spanningen op korte termijn kunnen leiden tot de opeenstapeling van anthocyanen in jonge, ontwikkelende bladeren. Van de oogst tot de verzending, onbewortelde stekken ervaren een soort van stress (d.w.z. koolhydraatverlies) die zichtbaar wordt gemaakt door de rode en blauwe straling van LED-verlichting.


Figuur 5. Stekken van zoete aardappelen die zijn geworteld onder hogedruknatrium (HPS) lampen (links) en LED-groeilampen die voor rode en blauwe straling zorgen (rechts).

Voor zover Roberto en onderzoekers aan Michigan State University weten, verzamelen de volgende gewassen anthocyanen onder LED-lampen met rode en blauwe straling:

  • Munt
  • Salie
  • Geranium
  • Begonia
  • Phlox
  • Lamium

Voor soorten zoals deze zoete aardappel, die van nature bordeauxrode en paarse bladeren hebben, zal LED-verlichting de kleur van het blad verder versterken bij een lage zonnestraling (figuur 5).

door Roberto G. Lopez - rglopez@msu.edu

Bron: e-GRO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven