Groen licht voor geothermie voor 14 hectare kas

14 hectare kas in Spanje wordt binnenkort verwarmd met geothermie. Een project waaraan enkele jaren voorbereiding voorafging heeft onlangs groen licht gekregen om dertig jaar van de natuurlijke warmtebron gebruik te gaan maken. 

Cardial, dat deels in handen is van de Cyopsa groep uit Camilo Alcala, heeft zijn droom in vervulling zien gaan om een warmwaterreservoir in Níjar te exploiteren om het te gebruiken om kassen mee te verwarmen. Aan dit project, dat al enkele jaren wordt voorbereid, werd groen licht gegeven door de minister van Financiën, Juan Bravo, die het bedrijf een concessie voor dertig jaar gaf voor deze geothermische natuurlijke hulpbron.

Volgens de directeur Carlos Diaz van Cardial, het bedrijf dat de bron gaat exploiteren, zal dit water, dat van een diepte van 1.200 meter komt en een gemiddelde temperatuur van 100 graden Celsius heeft, het mogelijk maken om te voldoen aan een initiële vraag van 14 hectare kas en later voldoende zal zijn voor een verdubbeling van die capaciteit.

4 miljoen investering
Cardial zal meer dan € 4 mln investeren in dit project. De bron werd in 2017 door Cardial, in samenwerking met de Universiteit van Almeria, aan de oppervlakte gebracht. Het water, dat door de minerale zoutsamenstelling van de ondergrond niet voor conventionele doeleinden wordt gebruikt, wordt op natuurlijke wijze verwarmd.

Het beheer van de hulpbronnen bestaat uit een gesloten cyclus die het water dat wordt onttrokken terugvoert naar het reservoir zodra de warmte-energie is gebruikt, waardoor het natuurlijke proces weer op gang komt.

Door het gebruik van thermische energie via warmtewisselaars kunnen de kassen echter ook in de warmste maanden van het jaar worden gekoeld, zodat deze oplossing niet alleen beperkt blijft tot de wintermaanden.

 

Bron: La Voz de Almería


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven