vanaf de zomer in productie om 'te concurreren met import'

Britse vertical farm gaat natuurlijk licht gebruiken

In het Verenigd Koninkrijk gaat een 1,2 hectare grote, natuurlijk verlichte vertical farm gebouwd worden. Daartoe kregen ontwikkelaar Shockingly Fresh onlangs groen licht. De vertical farm wordt bij Offenham in Worcestershire gebouwd. 

Bij het project zijn ook indoor farmingspecialisten Saturn Bioponics en de de Britse slateler Valefresco betrokken.

De farm wordt deze zomer voltooid en zal kort daarna beginnen met het produceren van gewassen.

Het team van Shockingly Fresh plant nu een snelle start van hun indoor farms, met plannen om meer dan 40 projecten te ontwikkelen in het VK in de eerste vijf jaar. 

"De Midlands zijn ideaal voor vertical farming en we zijn erg enthousiast over onze eerste locatie hier," zegt Garth Bryans, COO van Shockingly Fresh.

"Het klimaat is goed, er is een goede tuinbouwsector en het ligt dicht bij de grote markten en wegennetwerken, dus het is logisch dat we hier beginnen."

Concurreren met import
"We hebben een belangrijke markt geïdentificeerd, vooral voor de vroege en late maanden van het seizoen, die nu voornamelijk bediend wordt door geïmporteerde gewassen uit Europa. We geloven dat een grotere aanwezigheid in het hele land de Britse telers in staat zal stellen te concurreren op een gelijk speelveld," zegt Bryans.

Door de bedenkers is berekend dat de toegenomen opbrengst uit hun projecten snel zal opwegen tegen de kosten. Daarnaast betekent de gesloten omgeving dat er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden en de gewassen schoner zijn. 

Shockingly Fresh houdt kantoor in Edinburgh en is al bezig met het ontwikkelen van een aantal locaties in het land. Ze zijn op zoek naar landeigenaren en investeerders om hun uitbreiding verder te versnellen.

"We werken samen met substraatteeltspecialist Saturn Bioponics. Zij verzorgen alle materialen en we richting ons op het verzorgen van de financiering, het vinden van de locaties en het verzorgen van vergunningen," zegt Bryans.

Natuurlijk licht promoten
Shockingly Fresh promoot de benadering met een natuurlijke verlichting van Saturn. Ze zeggen dat ze zo de beste resultaten bereiken tegen een fractie van de kosten.

"We hebben de technologie van Saturn gekozen omdat de initiële installatie veel minder kapitaal nodig heeft dan een volledig gesloten vertical farm. Aan de andere kant levert het systeem wel de voordelen waardoor er zo'n hoge vraag is naar substraatteeltproducten," zegt Bryans.

"Dit betekent dat we snel een serie van volledige vertical farms kunnen opbouwen voor de markt. We geloven dat dit aantrekkelijk zal zijn voor landeigenaren en gespecialiseerde telers."

"Als we onze plannen kunnen uitvoeren zoals we hopen dan worden vertical farms een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen van groenten in het VK," besluit Bryans.

Voor meer informatie:
www.shockinglyfresh.com
www.saturnbioponics.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven