Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Frankrijk waakt voor grootschalige ToBRFV-uitbraak

Sinds het eerste geval, de eerste uitbraak van het ToBRF-virus in een tomatenkas in Finistère (Bretagne) vorige week maandag is bevestigd, hebben de verschillende partijen binnen de sector al het mogelijke gedaan om een grootschalige epidemie te voorkomen.

Gilles Bertrandias, algemeen directeur Paysans de Rougeline, vertelt: “We zijn vorig jaar begonnen met het nemen van voorzorgsmaatregelen, om precies te zijn zodra we wisten dat het risico op het uitbreken van het virus reëel was.

We beperken daarom nu de toegang tot de teeltbedrijven en hebben procedures geïmplementeerd om mensen en apparatuur mee te kunnen desinfecteren. Vooraf hebben we ook nog met kwekerijen en zaadbedrijven gewerkt. Voor het planten vragen we resultaten van analyses op om ervoor te zorgen dat het virus niet aanwezig is in de planten of zaden.”

Gilles Bertrandias 

Mathilde Roger, Prince de Bretagne vervolgt: “Tot op heden is, voor zover wij weten (nog), geen sprake van enige vorm van besmetting door het ToBRFV-virus bij de tomaten- en pepertelers van Prince de Bretagne. Niettemin zijn alle sanitaire maatregelen sinds de ANSES-waarschuwing intern versterkt.” 

De verdeling van tomatentelers in Frankrijk in 2018. Bron: Agrestre. Bretagne vertegenwoordigt een groot deel van de volumes. Savéol, Prince de Bretagne en Solarenn zijn de belangrijkste actoren in de regio.

Tomaten zijn de meest geconsumeerde groenten in Frankrijk. Elk huishouden consumeert ongeveer 13,9 kg per jaar. Frankrijk teelt mede daarom  jaarlijks ongeveer 712.000 ton tomaten.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven