Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Zonne-energie kan meer doen dan planten laten groeien"

Tholen - 'Eén procent meer licht is één procent meer productie' is een gevleugelde uitspraak in de tuinbouw. De zon heeft echter meer waarde van dat, vinden ze bij Arcon-Sunmark. Op de HortiContact vorige week vertelde ze hoe zonthermie interessant kan zijn voor de glastuinbouw. "Zeker dankzij de relatief lage temperaturen, die er in de kassen gebruikt worden, is zonthermie interessant. En de zon gaat tenslotte gratis op."


Arcon Sunmark op de HortiContact 2020

Optimalisatie
In de tuinbouwsector draait het uiteindelijk om de optimalisatie van de kosten en energie is een grote post binnen de productiekosten. Bovendien wil en moet de tuinbouwsector verduurzamen. Bij Arcon-Sunmark zien ze daarom kansen in verdere inzet van de zon. Het bedrijf levert zonnecollectoren en grote, complete, turnkey-thermische zonnesystemen en die kunnen ook goed gebruikt worden in de glastuinbouw.

"Door de inzet van zonthermie als warmtebron in combinatie met de uitstekende subsidieregeling die er nu is, is de tuinbouwsector in staat om met zonnecollectoren tegen zeer lage kosten warmte te produceren", vertelt Peter Eijbergen van Arcon Sunmark. "Bovendien zijn deze kosten niet meer aan inflatie onderhevig. De investering wordt eenmalig gedaan en daarmee staan de kosten in € per MWh voor de levensduur van het project (> 25 jaar) vast." Het oudste project van het bedrijf is zelfs al 32 jaar in bedrijf.

In de Deense tuinbouw heeft Arcon Sunmark bijvoorbeeld het Ostervang Varpelev project gerealiseerd. Met ruim 14.000m2 apertuur oppervlakte wordt zonne-energie door meer dan 1100 collectoren omgezet in warmte. Daarmee wekken ze jaarlijks zo'n 7.000 MWh aan energie op.

Inflatie-vrij verwarmen
Naast het voordeel van verwarming die niet, zoals bij gas, aan inflatie onderhevig is, speelt verduurzaming volgens Peter een belangrijke rol. "De warmte wordt zonder emissies gegenereerd, waardoor een toekomstige CO2-heffing daarop wordt geëlimineerd en tijdens de productie van warmte wordt er geen lawaai en stank geproduceerd. Zonthermie is daarvoor de meest efficiënte bron die beschikbaar is. Kortom de perfecte match voor de tuinbouwsector om de verduurzaming zichtbaar te maken." 

Voor meer informatie:
Arcon Sunmark GmbH
Clermont Ferrand Allee 26e
93049 Regensburg
Germany 
Email: pei@arcon-sunmark.com 
Mobil: +31 6 27 03 88 40
Office: +49 941 7805 9064
Web: www.arcon-sunmark.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven