De kosten van een kist zijn gestegen tot € 32

In Kenia zijn tomaten nu net zo duur als appelen

De Keniaanse tomatenprijzen zijn de afgelopen twee maanden meer dan verdubbeld, waarbij sommige tomaten net nu zo duur zijn als een appel. Volgens een onderzoeker liggen de prijzen altijd hoog in deze tijd van het jaar waarin het plantseizoen nadert.

Een tomatenverkoper in Utawala-Githunguri zei gisteren dat de prijs van een krat tomaten is gestegen van tussen € 13 en € 16 in december naar de huidige prijs van € 32. Een controle ter plaatse door the Star toonde aan dat in december drie middelgrote tomaten werden afgezet voor € 0,45 voor één tomaat. Op sommige markten in de stad werden drie tomaten voor € 0,91 afgezet.

Timothy Njagi, een senior onderzoeker van het Tegemeo Instituut, zei dat de prijzen altijd hoog zijn op dit moment in het jaar. Njagi zei dat de uitdaging voor de tuinbouwsector is dat het ontbreekt aan coördinatie.

Njagi schreef de hoge prijs van tomaten toe aan de buitensporige korte regens in het land die leidden tot een toename van de tomatenziekte, waardoor de opbrengst laag was.

Stephen Muchiri, CEO van de Oost-Afrikaanse Telersbond, zei dat de teeltkosten zolang het regent zullen blijven stijgen. Muchiri sprak tijdens de introductie van de Farmer Organisations for Africans, Caribbeans and Pacific countries in een hotel in Nairobi. Dit, legde hij uit, is omdat het kostbaar zal zijn om gewassen te managen als gevolg van schimmelziekten en slechte infrastructuur die zullen leiden tot verliezen na de oogst.

Muchiri: "Telers worstelen met de dubbele uitdaging van hoge teeltkosten en de overtollige regen die het moeilijk maakt om te planten als gevolg van de waterhuishouding op de teeltbedrijven. Uiteindelijk zijn ze niet in staat om de kwesties van vraag en aanbod in de hand te houden en worden de lasten naar de consument doorgeschoven." 

EAFF-voorzitter Philip Kiriro zei dat de teeltkosten voor tomaten hoog zijn en dat de meeste telers niet in staat zijn om het gewas te managen. "De meeste telers gaven het halverwege op vanwege de hoge teeltkosten, dus we hadden weinig telers die tomaten teelden en vandaar de hoge prijs van het product."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven