"richting de eerste oogst hebben we veel partners te bedanken"

Hypermoderne kassen met biologische tomaten op Mauritius

Italiaanse tomaten zijn binnenkort beschikbaar op Mauritius. Het grootste substraatteeltbedrijf van Mauritius is erop uit om beschermingsmiddelenvrije gewassen te telen in milieuvriendelijke kassen en om bijen het harde werk te laten doen.


Eerste van vijf units die fase één van het project vertegenwoordigen

Esprit Vert werd midden 2018 geïntroduceerd door Eric Le Vieux - te midden van de weelderige suikerrietvelden van Morcellement St Andre in het hart van het Northern Plains Irrigation Scheme - als antwoord op de behoefte aan smakelijke en voedzame lokale producten. Le Vieux, een van de initiatiefnemers van het project: "Ons doel is om te zorgen voor goede en verse voeding en om het vertrouwen in het consumeren van lokaal geteelde producten te herstellen."

Met minder middelen naar meer
"We horen steeds weer dat de teelt niet alleen op Mauritius moet toenemen, maar wereldwijd, als we de komende 30 jaar aan de voedingsbehoefte van 10 miljard mensen willen voldoen. De VN herinnert ons er voortdurend aan dat we de hoeveelheid land en water zullen moeten verdubbelen om voeding voor iedereen te produceren.

In combinatie met de klimaatverandering zijn we getuige van dramatische veranderingen in het weer en dit heeft een zeer schadelijke invloed op de tuinbouw. Hier, bij Esprit Vert, stellen we ons nieuwe, efficiëntere manieren van tuinbouw voor, waarbij we zowel technologie als biotechnologie gebruiken om meer voedsel te produceren met minder middelen."

Luchtventilatie moet hittepieken voorkomen
Dankzij verbeteringen op het gebied van druppelirrigatie, geavanceerde (klimaat)computers en zelfs een weerstation kunnen bij Esprit Vert verse producten in een gecontroleerde omgeving worden geteeld met behulp van biologische middelen en met een fractie van het water dat in de vollegrondsteelt wordt gebruikt.

"Naast de door technologie gedreven waterbesparing willen we 90% van onze jaarlijkse waterbehoefte dekken door de gemiddelde regenval in ons gebied te oogsten. Met meer dan 30.000 m2 dak hebben we de capaciteit om tot 48 mln liter per jaar te benutten." 

Deze ultramoderne kassen zijn uitgerust met een aanzienlijk luchtventilatiesysteem.

"Dit is gericht op het elimineren van seizoensgebondenheid door te proberen de effecten van hitte en hoge luchtvochtigheid in de zomermaanden te bestrijden."

"Onze strategie richt zich op het gebruik van hommels om de bloemen te bestuiven en we zullen een reeks nuttige insecten loslaten die de natuurlijke roofdieren zijn voor de insecten die onze groenten en fruit eten. Hiervoor hebben we uitstekende ondersteuning gekregen van onze partners bij Bio Bee in Israël en Koppert Biological Systems in Nederland.

We hebben ook uitstekende ondersteuning gekregen van de afdelingen Entomologie en NPPO van het Ministerie van Agro Industrie en Voedselzekerheid. Onze B2G-dialoog met vele ministeries heeft het mogelijk gemaakt om complexe protocollen op te stellen, zodat de basis voor toekomstig succes goed is gelegd. De hoop is om de bouwstenen voor het verminderen en/of elimineren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op Mauritius te starten."

10%
In de eerste fase lijkt Esprit Vert in Mauritius een belangrijke producent van verse tomaten te worden, die naar schatting zo'n 10% van de jaarlijkse consumptie voor zijn rekening neemt en het jonge bedrijf is enthousiast om op de markt te komen met 'variëteiten die in de loop der jaren verloren zijn gegaan en die een echte smaak en een voortreffelijke zoetheid hebben'.

Bij dit moderne teeltbedrijf ligt de nadruk op respect voor de natuur en bij Esprit Vert wordt de betrokkenheid bij het milieu weerspiegeld in verdere innovaties.

"We hebben meegewerkt aan een project op een nabijgelegen middelbare school om een recyclingfabriek op te zetten en dit betekent dat we een ecologische oplossing hebben bedacht voor het plastic uit de kweekzakken dat jaarlijks wordt weggegooid."


Enkele van de biologische Esprit Vert rassen die binnenkort verschijnen

Vooruitkijkend richt Esprit Vert zich op andere segmenten van de groente- en fruitmarkt die interessant lijken. "Onze plannen omvatten culinaire kruiden, babybladsla, paddenstoelen en de oprichting van een grootschalige kwekerij voor geënte Maluma-avocadobomen".

Eric Le Vieux voegt hieraan toe: "We hebben onlangs een joint venture overeenkomst getekend met leiders in het technologisch veeleisende gebied van de commerciële teelt van kiemen. De projectplanning hiervoor is bijna klaar en we kijken er naar uit om dit eind 2020 geactiveerd te zien."


Co-promotor Mr. J Le Vieux in gesprek met teler G Williams.

De eerste fase van de ontwikkeling is zichtbaar langs de A4 die van de Solitude richting Bon Air loopt.

"Als we de laatste ronde ingaan, naar onze eerste oogsten toe, hebben we veel partners te bedanken voor hun geweldige steun. Ons project is mogelijk gemaakt dankzij de enorme inspanningen van het ministerie van landbouw, de irrigatiedienst, het Nationaal Bureau voor Plantenbescherming en de Franse regering, met de steun van het Agence Française de Développement en niet in de laatste plaats van onze financiële partners van de Handelsbank van Mauritius, die een verbazingwekkende steun zijn geweest."


Sommige rassen op proef in een speciale faciliteit in het oosten van Mauritius

Voor meer informatie:
Esprit Vert
info@espritvert.mu
espritvert.mu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven