Franse tomatenkas besmet met ToBRFV

In Frankrijk is de eerste vondst van ToBRFV bevestigd. Het virus is gevonden in een tomatenkwekerij in Finistère, Bretagne. Het betrokken bedrijf is afgesloten, de besmette planten worden vernietigd en de kas wordt ontsmet.

Sinds oktober 2019 is het voor Europese telers verplicht om het te melden als ze besmet zijn met ToBRFV. Dit om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

ToBRFV is voor mensen ongevaarlijk. Ook geïnfecteerde tomaten kunnen zonder risico gegeten worden.  

Franse besmetting
Op 11 februari vonden medewerkers in de kas planten die besmet leken met het virus. Zondag meldde het Ministerie van Landbouw de vermoedelijke besmetting reeds en gisteren bevestigden ze de vondst definitief. Twee kassen van het betreffende bedrijf hebben te maken met een besmetting.

Hoe de besmetting tot stand is gekomen, is nog niet duidelijk. De kwekerij ligt namelijk behoorlijk afgelegen. De planten zijn volgens het ministerie opgekweekt in het Verenigd Koninkrijk vanuit Nederlands zaad. 

Drie andere bedrijven, die ook jonge planten van de Britse plantenkweker hebben ontvangen, worden nu scherp in de gaten gehouden. 

Laurent Bergé, voorzitter van de Franse belangenorganisatie 'AOP Tomates et concombres de France' vertelt dat de Franse industrie in virussen in het verleden goed in de hand wisten te houden. "Onze kwekerijen liggen ver uit elkaar, waardoor het risico op besmetting van kwekerij tot kwekerij beperkt is", vertelt hij. Desondanks is deze uitbraak gevaarlijk, vult hij aan, omdat het virus zo virulent is. 

 Overzicht van de Franse tomatenproductie in 2017. Bron: Agreste (2018)

Ook het ministerie waarschuwt voor het virus en de economische gevolgen die het kan hebben voor zowel professionele als hobby-telers. De overheid informeert alle Franse bedrijven en zal ook het publiek voorlichten, om duidelijk te maken dat er geen risico's zijn bij de consumptie van tomaten. 

Onder alle Franse groenteteelten is die van de tomaat de belangrijkste. In 2018 werden er 712.000 ton tomaten geteeld in het land, en daar moeten nog de ongeveer 400.000 ton bijgeteld worden van de privétuintjes. Een Frans gezin consumeert gemiddeld meer dan 13,9 kilo tomaten per jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven