Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bedrijven uit Almería etiketteren Marokkaanse groenten als Spaanse

"Dat zijn geen telers maar schurken"

Het herlabelen van groenten en fruit is een van de oorzaken van de onvrede bij de telers van de Spaanse provincie Almería. De gevolgen van die praktijk zijn immers rechtstreeks te voelen in de portemonnee. Over de berichten dat bedrijven uit Almería zelf in Marokko en andere Noord-Afrikaanse teelten opzetten, is Andrés Góngora, de nationale secretaris voor de AGF-afdeling binnen de landbouwvereniging COAG, heel duidelijk: “Wie in Marokko zijn groenten teelt en de oogst dan naar hier brengt om ze als producten afkomstig uit Almería af te zetten, zijn geen telers maar schurken. Deze verwerpelijke manier van handelen is nefast voor onze bedrijven en zet honderden en zelfs duizenden families met de rug tegen de muur."

Het probleem is onlosmakelijk verbonden met de prijzencrisis en het schaadt het imago van de producten van Almería. “Het herlabelen van Marokkaanse groenten als Spaans product is het wijzigen van de oorsprong en dat schendt de normen omtrent voedselveiligheid en kwaliteitsgarantie”, zegt Adoración Blanque, algemeen secretaris van de landbouwvereniging Asaja.

De productiekosten voor een kilo tomaten bedraagt in Almería ongeveer 50 cent, terwijl die in Marokko geteeld wordt voor 16 tot 20 cent. Almería kan dus helemaal niet concurreren met de Marokkaanse tomaat.

Met toestemming van de EU

De frauduleuze praktijk van het herlabelen is een probleem voor de Spaanse telers, net zoals de concurrentie uit derde landen. De problemen zouden echter niet zulke proporties aannemen mocht er een efficiënte controle plaatsvinden op de invoer van dergelijke buitenlandse producten.

Andrés Góngora beweert dat vorig seizoen 450 mln kilo tomaat de EU is binnengekomen, terwijl slechts 318 mln kilo was toegelaten. En hij wijst er fijntjes op dat de EU daar weet van heeft.

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven