Voorjaar in Letse kassen in Aizpute

"Kortstondige zonneschijn doet microgreens al ontkiemen"

Het voorjaar is al begonnen in de kassen in de West-Letse stad Aizpute waar de eerste viooltjes al geplukt zijn en de kortstondige zonneschijn voldoende is om de microgreens te laten ontkiemen.

Mede-eigenaar van het teeltbedrijf Ivars Brants exploiteert sinds 2004 samen met zijn levenspartner Rudīte het familiebedrijf 'Gietas'. Zijn opleidingen op het gebied van tuinbouw en economie helpt bij hun werk in de kas, dat van een metalen loods in een moderne, verwarmde kas is getransformeerd.

"In een seizoen planten we ongeveer vijf ton uien", zei Ivars. In de winter kweken ze sjalotten voor de groothandel, en de microgreens die ze lokaal verkopen zijn ook populair geworden. Mensen hebben een voorkeur voor het eten van kiemgroenten aan het begin van de lente, die ze al een aantal jaren telen.

"Op donkere dagen hebben we nog steeds kunstlicht nodig, maar op zonnige dagen is het natuurlijke licht voldoende. Erwten zijn het meest in trek omdat kinderen ze lekker vinden. Mosterd is pittiger, evenals tuinkers, er zijn ook zonnebloemen; radijsjes en paksoi is trendy," zei Rudīte.

Ivars benadrukt ook dat bloemen een essentiële kasniche zijn. "In het voorjaar kweken we bloemen, in potten, voor groene gebieden. In het voorjaar kweken we bieslook. Er zijn ook komkommer- en tomatenplanten, alles wordt ter plaatse geteeld. We werken samen", zei Ivars. De lente is eerder begonnen dan gewoonlijk, maar het paar is voorbereid.

Beide mede-eigenaren zijn het erover eens dat kwaliteit het belangrijkste aspect is in de sector en dat ze een visie hebben op wat ze willen bereiken. Ze hebben het gevoel dat ze niets te klagen hebben in hun teeltbedrijf en hebben zelfs een oude appelboomgaard laten staan voor de schoonheid.

Bron: eng.lsm.lv


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven