"Prijsverwachting voor voedingstuinbouw 2020 zijn positief"

Er zijn zorgen, maar ondertussen zijn de prijsverwachtingen voor de glasgroenten en het zachtfruit van onder glas positief voor het seizoen 2020. Dat blijkt uit een nieuwe rond 'barometer' door de Rabobank. 

De waarde van de Rabobank Tuinbouwbarometer is het eerste kwartaal van 2020 een fractie gestegen. De score bedraagt 7,0 (vorige kwartaal 6,9). De resultaten van afgelopen jaar lijken daarvoor de belangrijkste reden. Toch houden de gevolgen van de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de Wet Arbeidsmarkt in Balans de gemoederen bezig.

De nieuwe ODE-tarieven treffen vooral bedrijven die vooruitstrevend bezig waren met verduurzaming. Het streven van de sector om zonder fossiele brandstoffen te werken, wordt hierdoor gedwarsboomd en dat hebben de dames en heren bewindslieden ook duidelijk te horen gekregen.

Ketenstructuur verandert
In de groot- en detailhandel volgen structuurwijzigingen en consolidaties elkaar in rap tempo op, nog sneller dan in teeltbedrijven lijkt het. Dat geldt zowel in de groente- als sierteelt. Enkele voorbeelden:

  • Dutch Flower Group neemt exporteur P. van Dam op;
  • Best Fresh neemt Hartman over; Gebr. Barnhoorn Bloemexport sluit zich aan bij Floral Trade Group;
  • NPM Capital neemt een belang in Agrocare;
  • Evanthia neemt Enviro over;
  • DOOR zet de coöperatie om in een bedrijf met aandelen;
  • Best of Four en Van Nature fuseren tot Oxin Growers.

Bovenstaande lijst is niet uitputtend, maar geeft wel een beeld van de ontwikkelingen in de ketenstructuur, aldus de Rabobank. "Samenwerking in de veredeling, consolidatie in de handel, intrede van private equity en bedrijfsmatige samenwerking in de productie. Onze verwachting is dat deze trend verder zal doorzetten. Belangrijke oorzaken daarvoor lijken de bundeling van inkoopkracht bij de retail, voordelen in gezamenlijke aanpak van bijvoorbeeld IT en research & development, behoud van aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt."

Lees hier de hele barometerupdate. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven