31 maart lancering rekenmethode footprinting voor de glastuinbouw

“We kunnen duurzaamheid straks écht aantonen”

Afgelopen dinsdag kwamen ruim honderd leden van Benefits of Nature bijeen bij Royal Lemkes voor de eerste Meet&Focus-bijeenkomst van 2020. Ook de nodige geïnteresseerden waren aanwezig bij het evenement van de stichting die samen met ketenpartners werk maakt van een uniforme en verifieerbare standaard om de duurzaamheidsinspanningen die in de sector in beeld te brengen.

“We kunnen straks duurzaamheid écht aantonen met ons zorgvuldig ontwikkelde rekenmethode”, aldus Karolien Tesselaar-van Tilburg namens Benefits of Nature. "En dat is wat anders dan enkel een lijstje met punten afvinken zoals met sommige certificeringen."

Toekomstbestendig
Op de bijeenkomst namen Michiel de Haan, Alice van Veen en Elise Wieringa de aanwezigen mee in de intrinsieke motivatie om beter, zuiniger en duurzamer zaken te willen doen. Bij Royal Lemkes, de gastheer, maken ze deze ambities concreet door met hun klanten om tafel te gaan, inzicht te krijgen in hun beleid, ambities en wet- en regelgeving, en dit te vertalen naar werkbare situaties voor de telers.


Michiel de Haan

Commercieel Manager Van Veen: “Bloemen en planten zijn maar een klein onderdeel van de omzet bij retailers. Daarom moet alle informatie, die wij als kwekers en toeleveranciers ze verstrekken, volledig kloppen.” Het bedrijf roept dan ook collega’s op om allemaal de milieufootprint van hun product(en) te berekenen om toekomstbestendig te zijn.

Complex
Sander van der Vaart van F.N. Kempen vulde het verhaal aan door te stellen dat het berekenen van de milieufootprint in de sector redelijk complex is, maar dat het echt een ‘change of mind’ wordt, waardoor je op een andere manier gaat ondernemen.

Lancering rekenmethode 31 maart 
Stichting Benefits of Nature bestaat sinds het voorjaar van 2018, toen begonnen werd om samen met ketenpartners een rekenmethode te ontwikkelen om duurzaamheidsinspanningen meetbaar en aantoonbaar te maken. Op 31 maart dit jaar wordt die methode ontwikkeld in samenwerking met partijen zoals Royal FloraHolland en MPS, officieel gelanceerd.

Uniform en verifieerbaar 
Sinds april 2019 heeft de stichting een nieuw bestuur en daarmee slaat het een nieuwe koers in. De stichting stelt zich ten doel ‘hét communicatie- en inspiratieplatform te zijn voor de gehele Nederlandse tuinbouw voor footprinting’. En zet zich in voor een uniforme en verifieerbare standaard voor footprintberekening.

Tekst en uitleg
Naast het delen van good practices, showcases en voorbeelden ter inspiratie uit andere sectoren, geeft Benefits of Nature ook tekst en uitleg en verwijst en verbindt partijen aan elkaar. “Leden leren van elkaar en zo wordt er van binnenuit de sector verduurzaamd”, aldus Karolien die benadrukt dat men nog ‘aan het begin staat. “Maar het is fijn dat we straks samen met elkaar een standaard hebben.” 

Voor meer informatie:
Benefits of Nature
info@benefitsofnature.eu
www.benefitsofnature.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven