Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalverwerkers willen biologisch afbreekbare plastics liever niet in groenbak

Afvalverwerkers willen biologisch afbreekbare plastics liever niet in de groenbak behalve als biologisch afbreekbaar materiaal wordt gebruikt om meer gft-afval in te zamelen. Een biologisch afbreekbaar inzamelzakje mét gft-afval mag dus wel in de groenbak. Composteerders halen in de praktijk alle plastics zoveel mogelijk uit het te composteren gft-afval. Dat schrijft minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van berichten dat compost veel microplastics bevat.

Het meest bepalend voor de hoeveelheid plastics in het gft-afval is het scheidingsgedrag van consumenten en bedrijven. Met zeeftechnieken tijdens het composteringsproces is een groot deel van deze bodemvreemde materialen, waaronder kunststoffen, voor het composteringsproces te verwijderen. Het geproduceerde compost wordt vervolgens nog gezeefd zodat het voldoet aan de eisen.

Label zegt onvoldoende
Het label biobased zegt iets over de grondstoffen waar het plastic van gemaakt is, maar geeft niet aan of het materiaal afbreekbaar is of niet. Er wordt niet gecontroleerd of verpakkingen die bio-based zijn, biologisch afbreekbaar zijn of een organische component hebben waarvoor dat geldt. Het verpakkende bedrijfsleven is er voor verantwoordelijk dat de informatie die zij op de verpakking zetten ook klopt.

Keurmerken
Bedrijven kunnen ervoor kiezen om keurmerken te gebruiken. Dit keurmerk waarborgt de betreffende claim door een onafhankelijke derde partij te laten controleren of het bedrijf voldoet aan de in het keurmerk gestelde eisen. Dit vindt regelmatig plaats. Nederlandse composteringsinstallaties composteren sneller dan het uitgangspunt was bij het vaststellen van de EN 13432 norm.

Gezondheidseffecten van microplastics
In 2019 is ZonMW gestart met een integraal onderzoeksprogramma 'Microplastics & Health’ naar de mogelijke gezondheidseffecten van microplastics. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu participeert hierin. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de urgentie van het microplasticsprobleem. De onderzoeken zijn rond de zomer van 2020 klaar.

Zie voor meer informatie de Beantwoording Kamervragen over artikel over microplastics in compost op de site van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Publicatiedatum: