Kostenbesparing dankzij aangepaste software

Indiaas duo kweekt meer met minder

Na voortdurend geconfronteerd te zijn met problemen als watercrisissen, marktprijsschommelingen, slechte kwaliteit van de producten, de hoge kosten van meststoffen, beschermingsmiddelen en de onbeschikbaarheid van arbeidskrachten, is een teler uit Satara, Maharashtra (India) begonnen met een project waarbij op substraat wordt geteeld.

Sudhir Devkar, die een traditionele landbouwachtergrond heeft, wilde "exotische voedingsmiddelen van hoge kwaliteit tegen een lage prijs kweken met een minimum aan arbeid, water en meststoffen zonder beschermingsmiddelen te gebruiken.

Om dat te bereiken heeft hij samen met zijn medeoprichter Vikrant Chowdhary een commercieel succesvol substraatteeltbedrijf opgezet, genaamd Kryzen. "Dit is het eerste commercieel succesvolle bedrijf in Maharastra dat op substraat teelt", vertelt Sudhir. "De meeste van de andere teeltbedrijven zijn ofwel te klein om zichzelf te onderhouden en sommige zijn afhankelijk van de substraatteelt of de verkoop van teeltapparatuur om winst te maken. We hebben ons teeltbedrijf gebouwd tegen 1/4 van de kosten van de huidige beschikbare technologieën op de markt." Sudhir heeft dit bereikt door alles wat nodig is in eigen huis te ontwikkelen met behulp van dagloners.

Meer kweken met minder
Sudhir zegt dat het bedrijf 50 kg zoete Italiaanse basilicum per dag produceert op een oppervlakte van 5.000 vierkante meter met behulp van 12.000 liter water per maand. De maandelijkse operationele kosten bedragen minder dan 10.000 roepies [€129,44], inclusief elektriciteit, arbeid, onderhoud, verpakking en meststoffen, en de basilicum wordt verkocht voor ongeveer 50 tot 250 roepies per kg [€0,65-3,23], afhankelijk van het seizoen. "Dit geeft me een winst van 100.000 roepies [€1293,71] per maand in de laagst geprijsde markt, en in de hogere markt gaat het tot 375.000 roepies [€4845,92]."

Kunstmatige intelligentie
Een van de manieren waarop het Indiase duo kosten wist te besparen, is door het ontwikkelen van een eigen mobiele applicatie om hun teeltbedrijf te besturen, Houston.Kryzen genaamd. "Het wordt gedreven door kunstmatig intelligentie en vermindert de arbeidsbehoefte met 1/6 in vergelijking met de traditionele landbouw, wat een nauwkeurigheid geeft die tot 270% beter is dan de grote automatiseringsapparatuur die beschikbaar is", zegt Sudhir.

Screenshot van Houston.Kryzen met het marktprijshulpmiddel

Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn de telers in staat om de marktprijzen van dag tot dag te volgen. Momenteel volgen zij 50+ gewassen in de markten van Mumbai, Pune en Bangalore. "Dit geeft ons de flexibiliteit om de markttrends te projecteren, samen met de eisen van de markt en de prijsstelling om te beslissen over de oogstcycli en het verwachte financiële rendement", legt Sudhir uit.


Sensoruitgang wordt ook verwerkt in Houston.Kryzen

"We hebben al deze technologieën en landbouwmethoden zelf ontwikkeld en nu willen we andere telers ervan bewust maken hoe ze zoiets kunnen creëren en zich kunnen beschermen tegen klimatologische omstandigheden, marktprijsschommelingen, watercrisissen en arbeidsvraagstukken."


Een basisvergelijking tussen de traditionele landbouw en de substraatteelt van Kryzen. Deze vergelijking wordt gemaakt voor basilicumfabriek voor een productie van 50 kg per dag. Gegevens verstrekt door Kryzen.

Uitbreidingsplannen
Momenteel is de Indiase detailhandelaar BigBasket een van de grootste klanten van Kryzen. In de toekomst zijn ze van plan om uit te breiden naar steden waar de bouw van dakterrassen zal worden gebruikt voor het kweken van groenten, wat ook moet helpen om de transportkosten voor het leveren van de verse producten te verminderen.

"We zijn in dit stadium volledig opgestart en hebben ons eigen geld geïnvesteerd om dit teeltbedrijf op te zetten", besluit Sudhir. "Met behulp van innovatieve engineering hebben we de kosten van de bouw zo laag kunnen houden dat we nooit een lening hebben hoeven afsluiten of een subsidie van de overheid hebben ontvangen."

Met de uitbreidingsplannen zijn de mensen achter Kryzen ook op zoek naar meer telers die kunnen profiteren van de technologie die ze hebben ontwikkeld.

Voor meer informatie:
Kryzen
+91-7558287967 
contact@kryzen.com
www.kryzen.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven