prototype wordt dit voor jaar getest in Baskische kas

Robot op komst die plantenplagen in vroeg stadium detecteert

Het Spaanse onderzoekscentrum Tekniker, onderdeel van de Basque Research and Technology Alliance (BRTA), neemt deel aan het Europese GreenPatrol-project dat tot doel heeft een zelfstandige mobiele robot te ontwikkelen die in staat is plagen in de kas in hun vroegste stadia te detecteren en te identificeren om vervolgens de meest geschikte gewasbeschermingsbehandeling toe te passen.

Test dit voorjaar
Een prototype van de robot zal in de eerste helft van dit jaar worden getest in een kas in Lezama, in Baskenland. Het streefdoel is het project in juli af te ronden met een marktwaardig prototype.

Tekniker is de technologiepartner in het Europese GreenPatrol-project en is verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het inspectiesysteem op basis van Deep Learning technologie.

Het technologiecentrum heeft ook de robotarm geïntegreerd in het mobiele platform waarmee de planten worden geïnspecteerd en behandeld. Daarbij werd rekening gehouden met de veiligheid van het personeel en de veranderende omstandigheden in de omgeving.

AI
Het centrum heeft AI-technologieën ontwikkeld voor het detecteren van plagen in tomatenplanten, de inspectie van het gewas met behulp van de robotarm en de implementatie van de IPM-strategie (Integrated Pest Management) waarmee het systeem kan bepalen welke planten moeten worden geanalyseerd. Het heeft ook de hardware geïnstalleerd op het mobiele platform voor satellietnavigatie en de software ontwikkeld in de cloud voor het plannen van de trajecten en het vermijden van obstakels.

GreenPatrol telt zes partners op Europees niveau: twee technologiecentra, waaronder Tekniker, een universiteit en drie industriële bedrijven. Het project wordt gefinancierd met €2,4 mln door het Europees GNSS-agentschap in het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en loopt af op 30 juli 2020.

Bron: Europa Press / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven