Nieuw hulpmiddel biedt uitkomst

Welke impact hebben schermmiddelen op het kasklimaat?

Omdat het voor een teler niet altijd gemakkelijk is om de juiste schermmiddelen te kiezen, heeft Sudlac samen met Agrithermic een hulpmiddel ontwikkeld voor besluitvorming dat de gegevens over scherming vertaalt naar de invloed op het milieu en de teelt.

"Tot nu toe baseert een teler die voor zijn kas schermmiddelen moet kiezen zich vooral op de ervaring en de praktijken die in zijn omgeving worden toegepast voor zijn teelt," legt Rémy Weber, marketing-manager van Sudlac uit. "Onze technische en commerciële afdelingen spreken over schaduwpercentage, lichtdoorlatingspercentage …, maar wat de teler wil weten, is welke invloed de coating heeft op de temperatuur in de kas en de temperatuur van de plant, de relatieve luchtvochtigheid, de actieve fotosynthetische straling of het PAR-licht."

Vanwege dit dilemma heeft Sudlac besloten een hulpmiddel te ontwikkelen dat de actuele gegevens van het schermmiddel vertaalt naar de invloeden op de teelt en het klimaat in de kas. "Daarvoor hebben wij ons gewend tot thermisch ingenieursbureau Agrithermic dat al Hortinergy had ontwikkeld, een energie-simulatietool voor kassen, goedgekeurd door de Inra, het Ctifl en de Universiteit van Wageningen."

Rekening houden met alle criteria
Een eerste versie van het hulpmiddel is klaar en wordt door Sudlac in 2020 getest. "Het hulpmiddel is uiterst nauwkeurig," vertelt Vincent Stauffer van Agrithermic . "Het houdt rekening met het type plant en het ontwikkelingsstadium daarvan, evenals alle parameters van de kas: de afmetingen en het type kas, de ligging, het type kasdek (glas of plastic) en de kenmerken (dikte, diffuus glas…), de aanwezigheid van thermische schermen of schaduw, ventilatie, schaduwwerking van de ene kap op een andere en reflectie van licht in de kas. Het bevat de meteorologische gegevens, dankzij de GPS-coördinaten van de kas, evenals de eigenschappen van de coating, de verdunningsgraad, de data waarop deze aangebracht en verwijderd is, de afbraakcurve, toepassing van een of twee lagen, de wijze van aanbrengen."

Het invoeren van de gegevens neemt 15 minuten in beslag, daarna duurt het 30 minuten om de software de berekeningen te laten uitvoeren. Er kunnen zes scenario’s tegelijkertijd getest worden, waarbij een scenario kan bestaan uit één of twee over elkaar aangebrachte lagen coating. Hierdoor kunnen de verschillende mogelijkheden vergeleken worden. Het resultaat wordt gegeven in termen van temperatuur in de kas, zonnestraling, PAR-licht dat de planten bereikt, relatieve luchtvochtigheid, temperatuur van de planten, et cetera.

Voor alle teelten
Het hulpmiddel is bruikbaar voor alle teelten en in elke geografische zone. "Het doel is om het effect van een bepaalde coating beter te begrijpen en beslissingen te kunnen nemen," benadrukt Rémy Weber. "Bij tomaten, komkommers en veldsla beschikken de telers over het algemeen over referenties om hun keuze te vergemakkelijken. Het hulpmiddel maakt het mogelijk om de beste coating te kiezen, deze optimaal te gebruiken op de juiste datum en hoeveelheden,
zodat de teler er zo veel mogelijk profijt uit haalt. Daarnaast maakt het ook mogelijk om een schermmiddel te kiezen voor teelten waarvoor minder referenties bestaan."

Het hulpmiddel zal in de praktijk goedgekeurd worden in 2020 en in 2021 in gebruik genomen worden. Per geografische zone en per teelt worden aan telers en distributeurs standaardscenario’s ter beschikking gesteld. De medewerkers van Sudlac kunnen op verzoek ook bij de teler langskomen voor een individuele toepassing.

Horticontact
Tijdens de Horticontact licht Sudlac een tipje van de sluier op. Het bedrijf is te vinden op stand J143 

Voor meer informatie:
Sudlac Export 
Stationsweg 31 
1441 EJ Purmerend 
+ 31 (0)299 792 005
export@sudlac.com 
www.sudlac.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven