Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Californische telers moeten op foliescherm kunnen vertrouwen"

Droogte en vriestemperaturen in het bijzonder zijn twee van de uitdagingen die worden geassocieerd met klimaatveranderingen en zijn al lange tijd realiteit in Californië. Hoewel deze twee weersomstandigheden tegenstrijdig lijken te zijn op het eerste gezicht, hebben ervaringen van de staat in de afgelopen tien jaar het tegenovergestelde aangetoond.

Pas in 2019 hebben wetenschappers verklaard dat droogte niet langer een noodsituatie is voor Californië, nadat er zeven jaar lang ernstige watertekorten zijn geweest met een piek in de periode 2014-2017. Het is daarom geen verrassing dat de lokale telers hier erg bezorgd over zijn.

Daarnaast zorgden vorig jaar de zware sneeuwbuien op grote hoogte (Squaw Valley, in het gebied van Lake Tahoe, met sneeuw tot 15,7 m), in combinatie met zware regen in het zuiden van de staat soms voor andere problemen dankzij de lage (vries)temperaturen, ook al werd de dreiging van droogte hierdoor minder. Arrigoni, de Italiaanse producent van folieschermen voor de tuinbouw, helpt telers bij het omgaan met deze uitdagingen.

“We hebben steeds vaker te maken met uitdagingen als gevolg van de klimaatveranderingen, watertekorten en moeilijke omstandigheden in het algemeen. Het is van cruciaal belang voor het succes van je bedrijf om je gewas effectief te kunnen beschermen,” zegt Leonardo Mannarelli, exportmanager USA van Gruppo Arrigoni.

Lichtdiffusie
Om op de juiste wijze water te besparen en te zorgen voor goede resultaten, zelfs tijdens periodes van droogte, introduceert Arrigoni de Prisma-serie met toegevoegd LD (lichtdiffusie).

“Dit is een geavanceerd thermo-reflecterend foliescherm, ideaal voor wijnranken en voor het beschermen van fruit en groentegewassen tijdens de droogste, heetste periodes van het jaar. De thermo-reflecterende eigenschappen van het scherm, met verschillende schaduwfactors, bieden een uitstekende temperatuurbeheersing, bescherming tegen verbranding, goede teeltomstandigheden en zoals hierboven al genoemd, waterbesparingen. Onze tests laten zien dat deze oplossing het licht rondom de plant beter verdeeld, zelfs in de lagere regionen. Dit vermindert het risico op verbranding en verbetert het polyfenolgehalte van groenten,” toont Leonardo.

Maar dat is nog niet alles: dankzij de speciale toegevoegde LD, het resultaat van onderzoek dat werd uitgevoerd door Arrigoni in samenwerking met het Department of Agricultural, Environmental & Territorial Sciences van de Universiteit van Bari, bieden deze schermen nog twee extra voordelen. “Ze zijn gemaakt van platte, strookvormige vezels in plaats van monofilament, waardoor het licht niet alleen door de gaatjes in het materiaal kan sijpelen, maar ook door de dikte van de strips zelf. Door daarnaast speciaal tijdens het productontwikkelingsproces geselecteerde toevoegingen aan te brengen is het mogelijk om de diffusie van het licht significant te vergroten. Dit zorgt voor de groei van een steviger en gezonder gewas. Je moet er alleen rekening mee houden dat de diffusie van licht door schermen met toegevoegde LD wordt verhoogd tot 100% in vergelijking met eenvoudige, transparante, witte schermen en tot 62% in vergelijking met melkwitte schermen.”

Droger habitat
Om het gewas te beschermen tegen plotselinge veranderingen in de warmte en schade als gevolg van vriestemperaturen introduceert Arrigoni Arricover.

“Dit is een sterk, transparant, ademend materiaal dat licht is in gewicht, duurzaam is en een effectieve bescherming biedt tegen ongunstige omstandigheden, zoals hele lage temperaturen. Arricover kan eenvoudig worden gemonteerd, is makkelijk op te tillen en in een andere positie te leggen als dat nodig is (in reactie op zomerstormen, hagel, dauw en bestuiving),” zegt Leonardo. “De agronomische resultaten, die met de gewassen, paprika’s en tomaten zijn behaald, zijn indrukwekkend: betere plantontwikkeling na herplanten, bescherming tegen regen en hagel, snel drogen dankzij het ademende materiaal, minder schimmelgroei en minder wind dat door het materiaal heen stroomt voor een betere bestuiving en dat allemaal in een droger habitat.”

Voor meer informatie:
Arrigoni SpA
info@arrigoni.it
www.arrigoni.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven