"lichtminnend ras, dus maak niet teveel tempo bij donkere dagen"

Weer een razendsnelle naam voor paprikaras: Vinales RZ

Vorige week werd een paprikarondgang gehouden voor de bedrijven die dit jaar het nieuwe rode ras 35-1179 RZ telen. Er zijn twee bedrijven bezocht en na afloop was er de naamsonthulling van de 35-1179 RZ. Dit ras gaat voortaan als ‘Vinales RZ’ door het leven.

Na de oranje rassen Jack Miller RZ en Tito Rabat RZ is dit nu al het derde nieuwe paprikaras dat vernoemd is naar een MotoGP-coureur. Maverick Viñales maakt net als Valentino Rossi deel uit van het Yamaha fabrieksteam.

Eerste zetting
De eerste zetting eraan krijgen was dit jaar best een uitdaging. En zeker voor Vinales RZ lijkt de eerste zetting niet vanzelf te gaan bij de vroegere zaaidata. Als er sterk generatief wordt geteeld, komt de zetting er wel makkelijker aan, maar vaak is het zettingspatroon wel wat onregelmatiger, weet men het veredelingsteam van Rijk Zwaan. "Dit was vorig jaar in de proeven ook het geval. Daardoor is het ras wel heel constant gaan produceren en is hoog geëindigd in productie."

Het gewas
Het gewas van Vinales ontwikkelt snel door en de plant oogt sterk. De bloemen zijn mooi en niet te grof, het blad is groot. Nadat het vruchtje is gezet laat de plant het vruchtje niet gelijk uitgroeien. Er wordt opgemerkt dat het een voordeel is van Vinales dat hij z’n groei houdt, hierdoor kan het ras beter sterk wisselende weersomstandigheden opvangen.

Tweede zetting
Om richting de tweede zetting de bloemen sterk te houden, moet er een niet te hoge etmaaltemperatuur aangehouden worden. Het is voor dit ras niet erg om wat verspreid over de plant te zetten. Af en toe een plant met een extra vruchtje is geen probleem (het eerste zetsel is niet te grof). Het ras is lichtminnend, dus bij donkere dagen is het beter om niet teveel tempo te maken.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven